Medi ambient

L'escalfament global del planeta

La URV se suma a un projecte per unificar les dades del clima

A Europa, cada país té els seus propis registres climàtics, que no són comparables entre ells

L'Euro4m, en el qual participa el C3, pretén homogeneïtzar-los

Tot i que el Centre en Canvi Climàtic (C3) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) es va constituir formalment a finals de l'any passat, amb seu a Tortosa, l'equip de treball de la Universitat tarragonina que estudia aquest àmbit funciona des del 1995. Durant aquests quinze anys s'ha especialitzat en el rescat i anàlisi de dades climàtiques i en la seua homogeneïtzació. “Les sèries llargues inclouen sovint dades que poden ser errònies i que s'han de corregir. La nostra feina és desenvolupar tècniques per assegurar-nos que les dades són correctes i per corregir-les si fa falta”, explica Javier Sigró, membre del C3, entitat que lidera la professora de la URV Manola Brunet. “Hi ha observatoris que canvien les estacions meteorològiques de lloc i això provoca canvis en els registres”, exemplifica Sigró. A més, a finals del segle XIX les estacions van passar de ser obertes a ser tancades; per calcular la diferència de valors, l'equip de la URV va construir una rèplica de les antigues instal·lacions i la va col·locar al costat d'una de nova. “Si volem reconstruir el clima del passat ho hem de fer amb dades que siguen el màxim fiables”, sosté Sigró.

Ara el C3 participa, juntament amb altres institucions i universitats europees, com ara Météo France, la Universitat d'Ànglia de l'Est, d'Anglaterra, o el servei meteorològic suís, per homogeneïtzar les dades climàtiques en l'àmbit europeu. “Cada país té les seues i no són comparables”, apunta aquest professor de geografia de la URV, que assenyala que l'objectiu del projecte és crear una base de dades del conjunt d'Europa.

El centre de recerca del canvi climàtic de la URV també forma part del projecte Medare de rescat de dades del conjunt del Mediterrani que no estan digitalitzades.

Entre els seus treballs també destaca la seua participació en l'estudi per determinar l'evolució tèrmica de la península Ibèrica des del 1850 fins a l'actualitat, en què es van analitzar dos milions de dades d'observacions diàries provinents de 22 observatoris. A partir d'aquest treball es va establir que en els últims 30 anys la temperatura ha pujat 5 graus. “Podem afirmar que els extrems freds no són tan freds i que els càlids són més càlids”, afirma la directora del C3, Manola Brunet.

Un equip de deu

L'equip del C3 l'integren actualment sis investigadors doctorats en física o geografia, quatre investigadors en formació i dos tècnics. La previsió és que s'hi afegisquen dos membres més.

LA XIFRA

2
milions
de dades de 22 observatoris va fer servir el C3 per determinar l'evolució tèrmica de la península.

LA DATA

1850
És l'any
a partir del qual es tenen dades científiques del clima enregistrades pels observatoris.

LA XIFRA

15
centímetres
és el que els experts preveuen que pujarà el nivell del mar el 2050 a causa del canvi climàtic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia