A punt per al mosquit tigre

Després de detectar-ne la presència per primer cop a la demarcació l'any passat, Dipsalut i el servei de control de mosquits ja han instal·lat un miler de trampes per evitar-ne l'expansió

L'estiu passat es va detectar per primera vegada la presència del mosquit tigre a la demarcació. La seva expansió per l'àrea metropolitana de Barcelona feia inevitable que aparegués a les comarques gironines, tal com va vaticinar el servei de control de mosquits de Castelló d'Empúries ja fa dos anys. I a finals d'estiu van aparèixer diversos focus aïllats a la costa, en punts com ara l'Escala, Roses, Platja d'Aro o Pals, que es van poder controlar immediatament. Van ser diferents els casos de Blanes, Lloret, Vidreres i Maçanet, on la diversitat de casos identificats va fer témer que el mosquit s'hi hagués escampat amb molta més força. Amb les primeres anàlisis d'aquest any es comprovarà l'abast de l'entrada del mosquit en aquestes localitats de la Selva, i si ja s'hi han establert o encara s'és a temps d'eradicar-los.

La campanya impulsada per la Diputació de Girona, a través de Dipsalut, per evitar la proliferació del mosquit va començar a principi de la tardor passada, i això va limitar-ne les possibilitats de control. Aquest any, en canvi, la campanya ja està en marxa, ja que justament ara comença l'època d'activitat del mosquit tigre. Segons va explicar Eduard Marquès, director del servei de control de mosquits, en una jornada adreçada als jardiners de Marimurtra feta a Blanes, la fred dels últims dies pot retardar l'eclosió de les primeres larves, i no serà fins més cap a l'estiu quan l'insecte entrarà en l'etapa més potent, coincidint amb la pujada de temperatures. Per això, i coincidint amb l'augment de desplaçaments de Setmana Santa –el transport del mosquit en cotxe és una de les seves armes d'expansió–, el servei ha instal·lat ja un miler de trampes a tots els municipis adherits a la campanya de Dipsalut, que són una cinquantena. Aquestes trampes són uns testos amb aigua i un pal de fusta perquè el mosquit hi posi els ous, i que es posa en llocs propicis per a l'insecte. Segons el president de l'organisme, Josep Marigó, aquest desplegament farà que a les comarques gironines estiguem més preparats que mai per detectar l'insecte i frenar-ne l'expansió: «Estem fent un esforç preventiu molt important, amb un pla pioner a Catalunya que ens permetrà actuar ràpidament.» Marigó també ha explicat que d'aquí a unes setmanes començarà la campanya de sensibilització i informació ciutadana, amb consells per dificultar que els mosquits tigre es reprodueixin en domicilis particulars aprofitant l'aigua que queda estancada en llocs com ara testos, joguines... «Cal que els ciutadans col·laborin, amb petites accions que al cap i a la fi serviran per millorar la nostra qualitat de vida.»

Participació d'alumnes

La campanya també té un apartat important destinat a la sensibilització i la informació ciutadana sobre com es pot evitar la propagació del mosquit tigre. Una de les activitats destacades ja es va començar l'any passat, i és una campanya que, finançada en part per Caixa de Girona, vol implicar gairebé set mil alumnes de 276 escoles de les comarques gironines. Es van explicar als escolars les característiques del mosquit tigre, i se'ls van proporcionar eines per poder capturar larves de mosquit a casa seva, que després hauran d'enviar al servei de control dels mosquits, que les analitzarà. Això permetrà tenir una radiografia encara més profunda de la presència del mosquit a les comarques gironines, i d'uns punts als quals no pot accedir, com ara l'interior de les cases.

Girona, Portbou i Llançà no van firmar el conveni

De la cinquantena de municipis que va proposar el servei de control de mosquits com a punts de vigilància, per l'alt risc de rebre el mosquit, gairebé tots els ajuntaments han firmat el conveni amb Dipsalut que permet actuar al seu poble, afegint-hi també una quantitat econòmica. Només Portbou, Llançà i Girona no van firmar-lo, de manera que no hi haurà cap tipus de seguiment per part dels tècnics del servei. Els casos de Llançà i Portbou són més greus perquè això vol dir que serà molt difícil detectar la presència del mosquit si és que hi arriba. En canvi, en el cas de Girona, serà el mateix servei municipal de control de plagues el que s'encarregarà del control. Segons el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, s'ha creat un protocol de coordinació amb Dipsalut per actuar conjuntament i col·laborar en l'edició de material de difusió. Pel que fa a la col·locació de trampes, es farà en les setmanes vinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto