Medi ambient

Girona és el territori amb més nadons de mare estrangera

A les comarques gironines ha caigut un 4,7 %, dins de la mitjana catalana, i encara és on hi ha un nombre més gran de naixements

Salt i Roses encapçalen el rànquing a Catalunya de nadons de pares estrangers

Les comarques gironines, tot i la davallada del 4,7 per cent, van registrar l'any 2009 la taxa més alta de naixements de tot Catalunya. Tal com passa a la resta de demarcacions, la natalitat s'ha reduït també per primera vegada en tretze anys. Quant a les comarques que presenten un índex més alt de nadons, en primer lloc hi ha el Gironès, amb un valor proper als 15 per mil, seguit pel Pla de l'Estany, amb un 13,9 per mil.

Anar al davant en el nombre de naixements també comporta que a les comarques gironines s'hi registri el major nombre de nadons de mare estrangera. Percentualment, les dades destaquen que l'any 2009 l'Alt i el Baix Empordà van ser les comarques amb més nadons de mare estrangera. A l'Alt Empordà, 976 nadons, dels quals 658 eren de mares estrangeres. Al Baix Empordà les xifres són de 858 i 634. El total de naixements a les comarques gironines el 2009 va ser de 8.775 nadons, mentre que l'any 2008 va ser de 9.173.

Tornant als nadons de mares estrangeres, pel que fa a ciutats, el territori gironí també destaca. El rànquing català l'encapçala Salt, amb gairebé un 70 per cent de nadons de mares estrangeres. La segona població també forma part del mateix territori: Roses, amb un 54 per cent de nascuts de mares immigrants. També són gironins el sisè lloc (Palafrugell, amb un 51 per cent) i el setè (Lloret de Mar, amb un 49,3 per cent.

Si parlem de tot Catalunya, el 28,6% dels naixements del 2009 són de fills de mares de nacionalitat estrangera, la proporció més alta des que s'elabora aquest tipus d'estadística. La natalitat de mares estrangeres s'ha multiplicat per cinc durant la primera dècada d'aquest segle, Així, l'any 2000 van néixer a Catalunya 5.707 infants de mare estrangera, una xifra que equivalia al 8,9% del total (63.489). L'any passat es van registrar 24.323 naixements de mare estrangera, equivalents al 28,6% del total (84.849).

Les dones tendeixen a trigar més a tenir fills

L'edat mitjana de maternitat és de 30,9 anys, però entre les dones de Catalunya aquesta edat se situa en els 32, mentre que les dones de nacionalitat estrangera tenen fills als 29 anys.

L'Anoia, comarca amb més nadons de mare catalana

L'Anoia va ser l'any passat la comarca amb menys proporció de mares estrangeres (19,6%). Per contra, el 49,8% dels nadons nascuts l'any passat a la Segarra tenen mare estrangera.

La natalitat en mares bolivianes baixa un 19,5%

Els naixements en mares bolivianes a Catalunya van disminuir l'any passat un 19,5%. Per contra, la natalitat en mares marroquines es manté i continua liderant el rànquing total entre les estrangeres.

Més parts juvenils en mares d'altres nacionalitats

L'any 2009 es van registrar a Catalunya 1.822 parts en dones de menys de 20 anys. D'aquest total, 924 parts corresponien a dones de nacionalitat estrangera i 898 eren de dones de Catalunya.

La fecunditat catalana, per sota de l'estrangera

L'índex conjuntural de la fecunditat a Catalunya es va situar l'any passat en 1,47 fills per dona, però amb clares diferències per nacionalitats. L'indicador en dones estrangeres és d'1,8 fills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.