Els ecologistes rebutgen la incineradora que es vol construir a l'àrea metropolitana de Barcelona

Les entitats Ecologistes en Acció, Depana i Greenpeace van llegir ahir un manifest contrari a la construcció d'una nova planta d'incineració per cremar el rebuig que generen els residus de l'àrea metropolitana de Barcelona. La lectura del text es va fer ahir durant la reunió de la comissió per a l'estudi i l'elaboració de la proposta del pla metropolità de gestió de residus 2009-2016 que l'Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona té en estudi. L'esborrany del pla es va presentar ahir als membres de la comissió, de la qual formen part les entitats ecologistes, abans de ser traslladat al consell metropolità per a la seva aprovació.

El motiu principal de l'oposició és que la posada en marxa de la planta incineradora, amb una capacitat per a 450.000 tones, «suposarà deixar de banda una política de gestió de residus sostenible», segons el comunicat. A més, tindrà un cost de 200 milions d'euros, prop del 70%del pressupost que es destina al pla de gestió de residus. Aquesta xifra equival a la construcció de quatre ecoparcs.

Un altre argument dels ecologistes és que es planteja una planta d'aquest tipus quan els resultats de la recollida selectiva a l'àrea metropolitana «estan encara lluny del que és tècnicament possible assolir». Els ecologistes també recorden que la jerarquia de tractaments establerta per la Unió Europea dóna prioritat a la prevenció, la reutilització i la recollida selectiva per al reciclatge material. Per tant, «cal encaminar els recursos pressupostaris i les actuacions del futur pla cap a l'obtenció d'uns índexs de prevenció, reutilització i recollida selectiva que superin el 70% dels residus», s'esmenta en el comunicat.

Marxa enrere

El que més temen els grups ecologistes és que la incineració pot suposar per als ciutadans un incentiu per limitar la feina que s'ha portat a terme fins ara en prevenció, reutilització i sobretot en recollida selectiva. Aquesta construcció, per tant, «porta implícit el missatge que la gestió dels residus a l'àrea metropolitana ha estat un fracàs» i que «l'Entitat Metropolitana considera que els nivells actuals de recollida selectiva i reciclatge són els màxims desitjats». Els ecologistes també consideren que malgrat les noves tecnologies, la combustió de residus continua generant i concentrant tòxics. Per tot això, a més de demanar una gestió basada en sistemes de prevenció i recollida selectiva, ahir van anunciar que tal com ja van fer fa deu anys, continuen oposant-se fermament a la incineració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses