Medi ambient

opinió

La greu nevada de fa un any

Ara fa un any (8 de març del 2010) vàrem estar afectats per una nevada d'aquestes que es veuen molt de tant en tant.

Al nostre país, les temperatures, especialment a l'hivern, són força més altes del que seria normal a la latitud en què es troba. Així, per exemple, Nova York, que té una latitud semblant a la de Barcelona, té hiverns més freds i amb una freqüència més gran de nevades que no pas a les zones baixes de Catalunya. Això passa en general als continents de l'hemisferi nord: com que a les latituds mitjanes els vents dominants són els de ponent, al costat de ponent els vents dominants són els marítims, amb temperatures més suaus (com a l'Europa occidental); en canvi, aquests mateixos vents, al costat oriental dels continents, són continentals i, per tant, molt més freds.

Pel que fa a dades de l'Estartit, durant els darrers 50 anys hem tingut un total de 45 nevades. D'aquestes, el 80% han estat anecdòtiques i només 9 han acumulat un gruix de neu igual o superior als 2 cm. Val a dir que a la línia costanera la temperatura de l'aire està molt afectada per la de l'aigua del mar que, durant l'hivern, té una temperatura d'11 a
14 ºC. Per tant, una precipitació que arran de costa pot ser en forma de pluja o aiguaneu, a pocs centenars de metres de la costa i a algunes desenes de metres de cota pot ser totalment neu.

En dies previs a la nevada, una depressió situada a l'oest de Portugal, va passar a la Mediterrània el dia 3 i va provocar un temporal de llevant, amb onades de fins a 5 metres d'altura a la nostra costa. Varen caure poc més de 30 mm de pluja.

El dia 5, aquesta baixa s'allunyava cap a Grècia. Un anticicló es reforçava a l'oest de les illes Britàniques. A capes mitjanes de la troposfera una massa d'aire fred s'acostava des del nord d'Europa.

El dia 6, una altra baixa no gaire profunda que hi havia davant de les costes de Portugal, va passar a la Mediterrània. En xocar amb la massa d'aire fred arribat del nord, es va aprofundir i va provocar un temporal de mar de llevant amb onades de fins a 6 metres d'altura. Al mateix temps, va provocar les precipitacions que a la línia costanera varen ser parcialment en forma de pluja, però un xic més cap a l'interior i a cotes no gaire altes va ser en forma de neu.

Actualment, els models de previsió sortits de potents ordinadors donen molt bons resultats. Com hem comentat abans, són poc freqüents les nevades en cotes baixes al nostre país i això en dificulta una previsió més exacta, a causa d'uns models numèrics de previsió encara amb no gaires anys de rodatge. Amb tot, crec que les previsions de fa un any varen ser força correctes, tot i que l'abundant precipitació, amb una neu molt humida i pesada va provocar les destrosses i inconvenients que tots coneixem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA