Medi ambient

Pallars Jussà

Ajuntaments afectats per la MAT de Ponent denuncien el projecte a la Unió Europea

Presenten una queixa a la Comissió perquè s'hi vulneren tres directives europees

Al·leguen que el projecte és innecessari i no està prou justificat

Els municipis contraris a la línia de molt alta tensió entre Aragó i Catalunya a través de la Ribagorça i el Pallars, la MAT de Ponent, han obert un altre front en la seva lluita contra el projecte de Red Eléctrica de España (REE) a les institucions europees. Per una banda, l'equip jurídic que han contractat diversos ajuntaments afectats ha presentat a la Comissió Europea una denúncia contra el projecte de REE perquè vulnera el dret comunitari.

Concretament, la denúncia diu que la MAT de Ponent incompleix la directiva europea 92/43 sobre conservació d'hàbitats naturals i flora i fauna silvestres, la directiva 85/337 sobre avaluació de projectes públics i privats que tinguin repercussió sobre el medi ambient, i la directiva 2009/147 relativa a conservació d'aus silvestres. A més, els denunciants també sostenen que la tramitació del projecte incompleix la Constitució Europea del 2004, segons la qual en els projectes d'afectació ambiental a la UE caldrà tenir en compte les dades científiques i tècniques disponibles, les condicions ambientals de cada territori, els avantatges i les càrregues, i el desenvolupament econòmic i social.

En la denúncia s'al·lega que el projecte d'autopista elèctrica entre Aragó i Catalunya entre Penyalba i Isona és “innecessari i injustificat”, i es reclama a la Comissió Europea que declari la nul·litat de l'estudi d'impacte ambiental del projecte.

LA XIFRA

21
ajuntaments
queden afectats per la nova línia elèctrica, 16 en territori d'administració aragonesa i 5 al Pallars Jussà.

LA XIFRA

3
són els municipis
favorables a la MAT: Ontinyena, Penyalba i Vilanova de Sixena. La resta no la volen.

Tremosa porta el cas a l'eurocambra

El moviment contra la MAT de Ponent ha trobat un valuós aliat al Parlament Europeu en la persona de Ramon Tremosa. L'eurodiputat de CiU, amb orígens familiars i residència a la Ribagorça, col·labora també amb Convergència Democràtica de la Franja. Només durant el setembre Tremosa ha presentat quatre preguntes parlamentàries a la Comissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.