La Cambra de Comerç de Barcelona adverteix que la dessalinitzadora no evita del tot el risc de restriccions

La dessalinitzadora del Prat suposa, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, «una aportació addicional d'aigua molt necessària per a la regió metropolitana». Tot i això, adverteix que «aquesta actuació no resol completament ni de manera sostenible el problema de l'aigua a Catalunya» perquè «infravalora el dèficit d'aigua a Catalunya» i confia «la garantia addicional només en les aportacions de la dessalinització». La Cambra aposta perquè es consensuï un model de gestió integral de l'aigua que allunyi definitivament el risc de sequera. «Si no volem dependre de les pluges de l'any per satisfer la demanda, cal una aportació addicional que representi una garantia i que ens permeti cobrir la demanda domèstica, industrial i agrícola, fins i tot en temps de sequeres més extremes», es diu des de la institució.

La Cambra es mostra favorable a l'ús de dessalinitzadores, però dins d'un model més diversificat en què intervinguin altres actuacions, «molt especialment la integració i la interconnexió de xarxes hidràuliques», tal com es defensa des del Cercle d'Economia i la patronal Foment del Treball. A més, alerta dels inconvenients que suposa l'ús de dessalinitzadores, com ara la dependència energètica, la incidència en la política tarifària, l'impacte ambiental, la limitada vida útil de la infraestructura i els costos d'amortització associats. D'altra banda, el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, afirmava ahir que la posada en funcionament de la nova dessalinitzadora del Prat de Llobregat esvaeix el fantasma del transvasament de l'Ebre a l'àrea metropolitana. «Aquesta és una obra al servei de l'àrea metropolitana però també al servei del riu Ebre», va manifestar Salvadó, que va afegir-hi que si hi hagués un altre episodi de sequera com el de l'any passat «ara ens estalviaríem que l'àrea metropolitana de Barcelona mirés cap al sud i cap a l'Ebre». «És indubtable que amb aquesta i les altres dessalinitzadores que s'han de posar en marxa es pot reduir la pressió sobre el Ter i sobre l'Ebre», va afegir Salvadó, que va admetre que amb la dessalinitzadora de Cunit fins i tot es podria rebaixar la concessió del minitransvasament de l'Ebre al CAT.

EL PERSONATGE

MIQUEL VALLS
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE bARCELONA
La institució reclama que es consensuï un model de gestió integral de l'aigua per allunyar el risc de sequera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.