El pavelló de Fontajau de Girona té 100 m² de panells solars per escalfar el 70% de l'aigua

És una iniciativa de l'Ajuntament dins del pla d'acció energètica, que també aposta per la biomassa o l'energia geotèrmica

El pavelló de Fontajau tindrà la instal·lació de panells solars tèrmics més gran dels equipaments municipals de Girona i ha de permetre un estalvi de gairebé 5.000 euros anuals. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, subratlla, però, la importància d'aquesta instal·lació pels beneficis mediambientals que suposarà, ja que permetrà estalviar l'emissió de 15.000 quilos de CO2 a l'atmosfera.

Els estudis dels tècnics municipals calculen que la nova instal·lació permetrà escalfar de mitjana el 50% de l'aigua sanitària, per bé que en els mesos de més captació d'energia s'arribarà a cobrir el 70% de les necessitats.

D'instal·lacions solars tèrmiques també n'hi ha a les piscines de Palau i Can Gibert, al pavelló del Pont Major o als vestidors de les Torres de Palau, així com a les escoles bressol El Tren i Garbí, al gimnàs del CEIP Taialà i el centre cívic Pont Major. Aquestes instal·lacions sumades representen més de 300 m², als quals cal sumar-hi els 100 m² de la nova instal·lació en un terrat de Fontajau. Per contra, els centres cívics Ter i del Pont Major, així com la potabilitzadora de Montfullà estan equipats amb plaques fotovoltaiques i entre totes generen uns 125 kW.

Aconseguir el triple 20

Pardo subratlla que tots aquests projectes s'estan implantant amb la voluntat d'aconseguir l'objectiu marcat per la Unió Europea. Un objectiu que és arribar a l'any 2020 havent reduït un 20% dels gasos hivernacles emesos, haver rebaixat un 20% la despesa energètica i assolir que un 20% de l'energia sigui generada per energies renovables. L'Ajuntament s'ha marcat reduir l'1,5% cada any i Pardo vol que en aquest mandat «es vegi un canvi de model». Té clar que la inversió en estalvi «és important en temps de crisi però redueix la despesa en el futur». Es compraran cotxes elèctrics i es passarà al biodièsel en busos i camions.

520
factures a l'Ajuntament.
En el procés per ordenar tota la despesa energètica i de consums de l'Ajuntament de Girona, l'àrea de Medi Ambient ha trobat que l'Ajuntament arribava a pagar més de 700 pòlisses de comptadors. Una primera repassada ha permès comprovar que prop de 200 eren inactius i s'han pogut donar de baixa, suposant ja un estalvi considerable. A més, ara l'Ajuntament vol aprofitar la liberalització del mercat per poder fer un concurs i obtenir unes condicions més beneficioses que suposin un estalvi econòmic. La voluntat és que en aquest concurs es premiïn les empreses que aposten per les energies renovables, amb la intenció que el consistori serveixi d'exemple en aquesta nova línia. Totes les mesures han de suposar un estalvi econòmic, però a més una reducció d'emissions de CO2.

Les escoles, amb biomassa

L'èxit de funcionament de la nova caldera de biomassa de l'escola de Vila-roja, que va entrar en servei al novembre del 2008, ha fet que ja hi hagi tres projectes més perquè tres escoles més de la ciutat canviïn les calderes de gasoil o d'altres components per la biomassa. Ara mateix s'està construint la nova caldera de biomassa per a l'escola de Santa Eugènia, però també està projectat que s'incorpori aquest sistema per als centres educatius Annexa-Joan Puigbert, on s'aprofitarà l'ampliació per fer-ne l'adaptació. La biomassa també es preveu instal·lar al nou edifici de l'escola de Domeny, que inclourà altres mecanismes innovadors d'eficiència energètica. L'objectiu de l'Ajuntament de Girona és poder aprofitar les més de 300 tones de fusta que generen la poda dels arbres de parcs i jardins de la capital. El projecte preveu que amb aquestes tones de biomassa es podrien alimentar les quatre calderes dels diversos centres educatius i, si cal, completar-ho amb la biomassa d'origen forestal.

Energia geotèrmica

Les noves llars d'infants de Girona incorporaran un nou sistema per escalfar o refredar les aules i l'aigua d'aquestes instal·lacions. Es tracta de l'energia geotèrmica, un sistema que aprofita l'energia del subsòl i la capacitat de mantenir a sota terra una temperatura constant. Es calcula que a uns 20 metres sota terra la temperatura sol ser d'uns 17 graus, això es pot aprofitar per escalfar l'aigua a l'hivern, gràcies a l'energia que el terra acumula per les aigües pluvials, el vent i el sol. Per contra, aquesta baixa temperatura simplifica molt més la missió de refredar els locals i classes a l'estiu, ja que només cal aprofitar el circuit tancat d'aigua i anticongelant per refredar tot l'àmbit. Aquest sistema ja s'està implantant a la nova escola bressol que s'està construint a Montilivi. Un sistema que també incorporarà en un futur la nova llar d'infants que s'ha de construir al sector de la Devesa.

80% d'estalvi amb LED

Una altra mesura que s'ha començat a aplicar per complir el pla energètic que ha aprovat el consistori fa pocs mesos és la substitució de les bombetes dels semàfors per la tecnologia LED, que permet estalviar un 80% d'energia. Fins ara s'han canviat un 20% del centenar de cruïlles semafòriques que té la ciutat. Una altra línia és la millora de l'eficiència en els equipaments municipals, per això aquest estiu s'està sectoritzant la calefacció de diverses escoles, una mesura que permetrà estalviar un 25% de l'energia que fins ara es consumia. La renovació de les finestres amb nous tancaments que aïllin millor l'interior també ha de servir per reduir un 15% més el consum. Encara en els centres educatius de la ciutat també s'està procedint a la instal·lació de vàlvules termostàtiques a les aules de les escoles, una eina que permet conèixer en cada cas la temperatura i diferenciar cada classe, sobretot, si és a cara nord o cara sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella