Medi ambient

vandellòs i l'hospitalet de l'infant

Entitats antinuclears alerten sobre l'increment en les emissions de radioactivitat detectades a l'estació de l'Almadrava

L'estació de la xarxa automàtica situada a l'Almadrava va detectar una dosi gamma del 0,18, de mitjana diària, el 23 i 24 de juliol, quan l'índex de mitjana diari registrat s'estableix en el 0,11. La Coordinadora Anticementiri nuclear de Catalunya (CANC) i Apaguem les Nuclears (ALN) han alertat d'aquesta anomalia en els nivells de radioactivitat a l'entorn de la central Vandellòs II. Sergi Saladié demana, en nom de les dues entitats, «que s'investigui quin ha estat el focus que ha provocat l'increment», que «no ho volem saber d'aquí a sis mesos, com va passar amb la fuita d'Ascó I». Els registres més elevats que s'han pres a l'estació de l'Almadrava corresponen, precisament, als valors mesurats el desembre del 2007 –d'entre 0,12 i 0,13 dosis gamma de mitjana–, quan un episodi de vent del nord-oest va dispersar la contaminació de la central d'Ascó I, segons confirma un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya a petició del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Les dues entitats han comunicat l'anomalia al CSN i a la direcció general d'Energia de la Generalitat, «que són les que han d'informar i notificar si s'ha produït algun incident». Vandellòs II està en procés de posada en marxa des que es va aturar, el 14 de març passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.