La temperatura al lloc on les víctimes van quedar atrapades pel foc va arribar als 800 graus

Els bombers morts van intentar fugir bosc a través amb el foc perseguint-los

L'únic supervivent de la tragèdia és Josep Pallàs, que continua ingressat en estat molt greu a l'hospital de la Vall d'Hebron, amb el 75% del cos cremat i els metges continuen tement per la seva vida. Quan els equips de rescat van poder accedir a la zona de la tragèdia van trobar Pallàs inconscient molt a prop del cingle i el barranc, fet que demostraria que en veure's atrapat pel foc va protegir-se amb la manta ignífuga i no es va moure. Els altres cinc companys, en canvi, haurien intentat una fugida a la desesperada bosc a través que no va servir de res. Els cadàvers tenien les cremades més importants a l'esquena, fet que demostraria que van iniciar aquesta fugida amb el foc trepitjant-los els talons. La dispersió en què van ser trobats els cossos també demostra, segons els experts, que cadascun va arribar allà on el seu cos i la seva preparació física va resistir. Un dels bombers es calcula que va poder recórrer uns dos quilòmetres malferit i va caure a pocs metres d'un camió del cos que ja es trobava en zona segura. Però cap dels bombers que hi havia al camió ni va veure el ferit ni va sentir cap soroll. El seu cos, encara amb vida, va ser localitzat com a mínim una hora després gràcies al dispositiu GPS de la seva emissora. Les altres quatre víctimes van caure molt abans. Segons els experts, cap d'ells no tenia cremades mortals de necessitat i tot indica que van morir per les elevades temperatures que es van arribar a concentrar a la zona amb el pas del foc. De fet, les emissores que duien i els cascs van ser trobats totalment desfets. Fins i tot de la motoserra que duien per tallar arbres només en va quedar l'esquelet de ferro i la cadena.

L'ús de la manta ignífuga

Segons aquest comandament de bombers consultat per El Punt, l'ús de la manta ignífuga només és efectiu si qui s'ha de protegir es refugia per sota del nivell del terra. Segons aquest expert, el que es recomana als GRAF a l'hora de fer-la servir és que abans cavin un forat a terra, s'hi col·loquin i es tapin amb la manta. D'aquesta manera la temperatura a l'habitable no es dispara igual que si la persona es queda a la intempèrie, encara que es protegeixi amb la manta ignífuga.

D'aquestes mantes, només en duen els membres del GRAF, una unitat d'elit creada l'any 1998 i dirigida per Marc Castellnou que aplica tècniques de contrafoc per aturar els incendis i facilitar la seva extinció. Segueixen els patrons d'actuació dels bombers americans i canadencs, que provoquen incendis que poden controlar per aturar els grans focs forestals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.