Alguns comandaments diuen ara que tots els equips van rebre l'avís d'abandonar la zona

Confirmen que un helicòpter de la Generalitat va rescatar mitja hora abans de la tragèdia un grup de bombers de l'Estat

«Sempre que l'Estat ens envia reforços per intervenir en un incendi, aquests reforços es posen a les ordres dels Bombers de la Generalitat. Si no fos així seria impossible coordinar tots els efectius sobre el terreny», assegurava ahir a El Punt un alt comandament del cos de bombers que manté que l'avís que la zona havia deixat de ser segura després de la revifada del foc va arribar a tots els grups que treballaven sobre el terreny, inclòs al del GRAF de Lleida que va quedar atrapat entre el barranc dels Cubars i un cingle de prop de 150 metres d'alçada. Un grup de les BRIF (brigades de reforç contra incendis forestals) del Ministeri de Medi Ambient van fer cas d'aquest avís i van sol·licitar un helicòpter per ser evacuats. Treballaven molt a prop dels membres del GRAF de Lleida. Mitja hora abans que la llengua de foc sorprengués els bombers catalans, un helicòpter de la Generalitat es va poder aproximar a la zona i va rescatar els membres de les BRIF. Un cop evacuats a zona segura, el pilot de l'aparell, que fa anys que treballa per una de les empreses que la Generalitat contracta per reforçar la campanya d'estiu, va arriscar-se i va tornar a la zona per treure els bombers catalans que hi quedaven, però el fort vent i les turbulències generades pel mateix foc van impedir la maniobra d'aproximació. Sis membres del grup de reforç en actuacions forestals (GRAF) de diferents parcs de Lleida van quedar atrapats a la zona, entre el barranc i una paret vertical de prop de 150 metres, i no van poder esquivar el foc. Tot i els intents per protegir-se i fins i tot fugir bosc a través, cinc dels sis bombers van morir i el sisè continua en estat molt greu a la Vall d'Hebron. Els comandaments que asseguren que la sala central va donar l'avís d'abandonar la zona amb prou temps només s'expliquen la tragèdia per la inesperada i virulenta revifada de l'incendi que va provocar una bola de foc mortal. Al lloc on van morir les víctimes es van registrar temperatures que van arribar als 800 graus centígrads. Aquests comandaments atribueixen la formació inesperada de la bola de foc al mal estat de conservació d'aquella zona de bosc i a l'orografia del terreny, ja que l'efecte túnel del barranc va accelerar l'arribada de les flames al punt on les víctimes s'havien quedat atrapades. A escassos trenta metres d'allà, una vintena més de bombers de diversos parcs també van quedar atrapats però paradoxalment el vent i el cingle els van salvar de miracle fent que el foc els passés per sobre.

Els testimonis ho dubten

La versió donada ahir per aquests comandaments que asseguren que tothom va rebre l'avís que la zona del barranc ja no era segura va ser qüestionada ahir per alguns bombers que van estar treballant a la zona i que van aconseguir sortir-ne amb vida. En declaracions a aquest diari, un d'aquests bombers, un comandament mitjà, va assegurar que efectivament des de la sala de control es va advertir als grups que havien quedat atrapats en aquesta zona que es refugiessin on poguessin perquè ja tenien el foc a sobre «però l'avís va arribar tard, quan ja no hi havia res a fer», van assenyalar. La direcció general d'Extinció d'Incendis està elaborant per ordre judicial un extens informe que haurà d'aclarir quina de les dues versions és més sòlida i aportar-ne proves, com ara les gravacions de les converses per l'emissora. De totes maneres, el Departament d'Interior ni desmenteix ni confirma cap informació relativa a aquest cas adduint que la jutgessa ha decretat el secret de sumari. El conseller Joan Saura, però, en seu parlamentària va atribuir la tragèdia a un canvi sobtat del vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.