Una nova directiva europea fa perillar els tractaments aeris contra el mosquit

A l'octubre tècnics de tot Europa es reuniran al Delta per mirar de reconduir la situació

«Compartim la filosofia de la Unió Europea, però entenem que per controlar la població de mosquits al Delta són necessàries les fumigacions aèries tant als arrossars com als espais naturals», manifestava Raül Escosa, director del Code. De fet, anualment, aquest consorci fa tractaments aeris en unes 2.000 hectàrees d'arrossars i en unes altres 7.000 hectàrees més d'espais naturals d'aiguamolls i zones humides del Delta. «Moltes d'aquestes zones naturals són inaccessibles per terra, però a més fer aquests tractaments per terra implicaria tant de temps i tanta gent que seria impossible assumir-ho», afirma Escosa. De fet, el Code ha començat a mobilitzar-se per evitar que la nova directiva europea s'acabe implantant tal com està redactada a l'Estat espanyol. Així, de cara a la tardor es posaran en contacte amb els diputats al Congrés de tots els partits polítics per explicar-los la situació i a més es preveu abordar el tema en la reunió anual que mantenen organismes similars al Code d'arreu d'Europa, i que casualment enguany es farà al Delta, el mes d'octubre.

Una campanya difícil

La preocupació per aquesta nova directiva se suma a les dificultats amb què han topat enguany els tècnics del Code per combatre les poblacions de mosquit al Delta. «Encara no podem fer un balanç definitiu, però fins ara ha estat una de les campanyes més complicades dels últims anys», va assenyalar el director del Consorci. Així, tot i que pràcticament no ha plogut gens des de la primavera, les baixes pressions atmosfèriques han jugat una mala passada als responsables del Code, ja que s'han inundat moltes zones naturals, principalment per la zona de l'Encanyissada i la Tancada, i això ha obligat a incrementar el nombre de tractaments. Tot i aquests tractaments, però, no s'han pogut evitar focus importants de mosquits a finals de la primavera i principis d'estiu, que han afectat principalment el nucli de Poble Nou del Delta. A aquesta situació s'hi va afegir que en aquell moment tampoc no es van poder fer tractaments en algunes zones naturals, per prohibició expressa del parc natural, perquè hi estaven nidificant aus, i el fet que encara no s'ha trobat un producte eficaç per fer els tractaments als arrossars.

L'altre maldecap

Un altre dels problemes que arrossega el Code des de l'any passat és la manca d'un larvicida eficaç per combatre el mosquit dels arrossars, l'Anopheles atroparvus. La directiva europea va prohibir el producte que feien servir tradicionalment i els que hi ha homologats han resultat poc efectius. El tema ha arribat fins al Senat amb el senador ampostí de CiU, Joan Maria Roig, que va presentar una moció, aprovada a finals de juny, per instar el govern estatal a «trobar un insecticida eficaç, de manera urgent» per combatre les larves de mosquit als arrossars. Concretament, Roig proposava l'autorització d'insecticides alternatius, com els de tipus IGR (diflubenzuron), que s'han demostrat efectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.