Al tram final de l'Ebre, Gran Scala es veu com una altra «espoliació» al riu

Lamenten que s'estiguen plantejant nous usos hídrics abans d'establir el cabal ecològic

Sense aigua no hi ha vida i és obvi i evident que per posar en marxa un macrocomplex d'oci i joc de les dimensions de Gran Scala, amb hotels, parcs temàtics, restaurants i algun camp de golf, d'aigua en cal i molta. Per això el projecte aragonès de La Vegas II es veu amb preocupació a les Terres de l'Ebre, ja que representa una detracció més d'aigua d'un riu que ja arriba molt eixut al tram final i no aporta ni l'aigua ni els sediments necessaris per preservar el seu delta. «Aquest projecte ens confirma una altra vegada l'ús especulatiu que aigües amunt es fa del riu Ebre», diu el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs. I precisa: «Gran Scala respon a un model de creixement que no ens agrada i que incidirà molt directament en la quantitat i la qualitat d'aigua que acaba arribant al tram final del riu», diu Tomàs. «Aquest projecte consuma l'espoliació del riu just quan està a punt d'aprovar-se el pla de conca», hi afegix el portaveu de la PDE.

Per contra, pel director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, el projecte no és tan negatiu. «No el conec i no sé quins canvis representarà dels usos d'aigua», diu Gimeno, que no obstant això, argumenta que «la creació de llocs de treball a la zona pot servir per reduir les expectatives de rec i això per al riu és millor», assegura Gimeno per al qual el pla de regadius de la Conca de l'Ebre «sí que és altament preocupant», ja que representa una detracció d'aigua molt més gran (8.000 hectòmetres) i a més representa retornar aigua al riu amb una alta concentració de sals.

Des de les comunitats de regants del Delta també veuen el projecte amb preocupació, tot i que en desconeixen l'abast tècnic. «Estarem atents quan surti a informació pública», diu el president de la comunitat de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles. «Al final aquí no ens quedarà aigua», hi afegix el de la Dreta, Manolo Masià.

Oportunitat empresarial

També prudent i a l'expectativa es va mostrar el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, que tot i que va reconèixer que per proximitat geogràfica el projecte Gran Scala podria representar una oportunitat per a les empreses ebrenques i la creació de llocs de treball, «preocupa que, si es fa el projecte i se li atorguen concessions d'aigua de l'Ebre, això puga afectar el cabal del tram final del riu». «Si és així, ens hi oposarem en la mesura de les nostres possibilitats», va afirmar el president de la Cambra.

MANOLO TOMÀS
portaveu de la pde

«Veiem amb preocupació el projecte perquè ens confirma que aigües amunt del riu fan un ús especulatiu de l'aigua»

REACCIONS

VÍCTOR GIMENO
director dels serveis territorials de medi ambient a l'ebre

«No és un projecte que filosòficament m'agrade, però entenc que pot servir per reduir les expectatives de regadius»

JOSÉ LUIS MORA
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE TORTOSA

«Per proximitat podria ser una oportunitat per a les empreses d'aquí, però ens preocupa que es donen noves concessions d'aigua»

MANOLO MASIÀ
PRESIDENT DE LA COMUNITAT DE REGANTS DE LA DRETA DE L'EBRE

« Al tram final del riu Ebre ja anem prou justos d'aigua perquè en traguen més. Al final no ens quedarà res»

LLUÍS PEGUEROLES
PRESIDENT DE LA COMUNITAT DE REGANTS DE L'ESQUERRA DE L'EBRE

«Desconeixem el projecte però estarem atents quan súrtiga a informació i a qualsevol nova detracció d'aigua»

Sense un cabal ecològic per al riu Ebre

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va lamentar que s'estiguen plantejant contínuament més detraccions d'aigua del riu Ebre sense que encara s'haja establert quin ha de ser el cabal ecològic que ha de garantir el bon estat de l'aigua i les lleres del riu tal com marca la directiva marc de l'aigua. Actualment, s'està tramitant el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre (PCHE) i la PDE ha denunciat en reiterades ocasions que mentre aquest pla ha assumit com a propis els projectes de regadius de tota la conca, uns regadius que sumen una detracció d'aigua de fins a 8.000 hectòmetres cúbics anuals, la documentació prèvia del pla no inclou, per contra, cap proposta seriosa de cabal mínim per a l'Ebre. En aquest sentit el portaveu de la PDE, diu que seran bel·ligerants en aquest aspecte, una bel·ligerància que mostraran tant per la via de la mobilització social com per la via jurídica, ja que no descarten portar la qüestió als tribunals, com ja van fer amb el pla hidrològic del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona
transports

15 milions i dos mesos de talls per arreglar el robatori de coure

barcelona
societat

Detinguts tres homes que cultivaven més de 3.100 plantes de marihuana a Tivissa

Barcelona

Condemnen els membres d’una xarxa de prostitució a diverses penes presó

barcelona
infraestructures

Aigües de Mataró renova la xarxa de cinc carrers del barri de Cirera

Mataró
societat

Desconvocada la vaga de Nestlé després d’aconseguir millores al conveni

girona