Infraestructures

Unes 200.000 famílies van quedar a les fosques per la caiguda de 35 torres

Les línies més afectades van ser les que abastien la Selva marítima i la Costa Brava centre

Alguns afectats van estar més de deu dies sense llum

Les xifres de l'impacte de la nevada en el subministrament elèctric il·lustren, per si soles, l'abast del desastre. Van caure 35 torres elèctriques només en línies d'alta tensió, i 14 subestacions van quedar sense energia. Si s'augmenta el zoom, el resultat van ser 500 torres malmeses en 266 línies de mitjana tensió, i prop de sis mil avaries i mil torres danyades de baixa tensió. Tot això concentrat bàsicament en la vall del Llémena i el triangle entre Girona, Torroella de Montgrí i Blanes. A més, s'ha de tenir en compte que durant unes hores també va deixar de funcionar la línia de 220 kV entre Vic i Juià, de la qual depèn bona part del subministrament gironí.

La conseqüència va ser, de bones a primeres, unes 200.000 famílies sense llum. Progressivament, aquest número es va anar reduint a mesura que arribaven generadors i es reparaven les línies menys danyades. Al cap de quatre dies, encara quedaven 20.000 famílies sense subministrament, i a partir d'aleshores el ritme de decreixement es va alentir. Els nuclis més allunyats i les cases aïllades són les que més van trigar a recuperar l'electricitat, i deu dies després encara quedaven uns pocs centenars d'abonats afectats.

La reparació de la xarxa elèctrica va ser llarga i els generadors es van mantenir als municipis en previsió de possibles noves avaries tot i que al cap de quinze dies només una tercera part es mantenia en funcionament. En tot cas, la xarxa penjava d'un fil, però va aguantar la demanda de Setmana Santa. Malgrat tot, les queixes no van cessar, i es van presentar pèrdues multimilionàries. L'estiu es va passar sense problemes.

La reconstrucció la van fer més de 1.600 operaris

La reparació dels danys de la nevada va obligar Endesa a concentrar el personal propi i també el d'empreses subcontractades a les comarques gironines. En total van arribar a treballar simultàniament 1.660 operaris i tres helicòpters. A més, es van mobilitzar 19 punts de servei i 500 persones d'atenció telefònica.

Tot havia d'estar arreglat el 30 de juny

La Generalitat va donar a Endesa fins al 30 de juny com a termini màxim per arreglar tota la xarxa elèctrica gironina. La companyia va complir amb el calendari, i així es va assegurar evitar riscos d'apagades durant la temporada d'estiu. Per si de cas, es van reservar 450 grups electrògens.

L'expedient sancionador no s'ha resolt

A hores d'ara encara no s'ha resolt l'expedient sancionador que la Generalitat va obrir a Endesa. El motiu no va ser l'estat de la xarxa –es va catalogar l'episodi com una causa més gran– si no la gestió de la informació que va fer la companyia. La multa pot arribar fins als sis milions, i s'haurà de decidir abans de l'agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona