Tortosa es desespera pel tercer pont

L'alcalde assumeix que és complicat impulsar l'obra, pendent de l'acord entre l'Estat i la Generalitat

«Estem fent diferents gestions, però el tema és molt complicat, ja que caldria una conjuntura política en què siguem més decisius», va confessar l'alcalde, el convergent Ferran Bel. «Quan això tire endavant, ho haurà de fer amb la implicació de diferents administracions, l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat», va afegir-hi. De fet, el govern tortosí (CiU i ERC), ja va denunciar a finals del 2008 que el govern de l'Estat no havia executat ni un sol euro dels 10,6 milions d'euros previstos per a Tortosa. El projecte del tercer pont viari, al nord de Ferreries i Remolins, tenia una partida de 250.000 euros que va ser incorporada al pressupost general de l'Estat a instàncies del grup parlamentari de CiU. Però la partida de 250.000 euros no es va executar, i el tercer pont va tornar a quedar-se sense consignació en el pressupost estatal del 2009. En aquest cas, el greuge va mobilitzar els seus socis republicans, i ERC va presentar una altra esmena per comprometre l'Estat en la construcció del tercer pont de Tortosa.

El segon tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Ricard Forés, va lamentar ahir que l'esmena no tirés endavant, i va coincidir amb Bel en el fet que ara «no hi ha cap possibilitat» que el projecte puga tirar endavant. «El tercer pont ja és una obra absolutament necessària, però sobretot quan en dos o tres anys el nou campus de l'Ebre estiga a ple rendiment», va remarcar. Però lluny de mostrar símptomes de desànim, Forés va remarcar que cal «continuar insistint» al govern de l'Estat, i va anunciar que el grup d'ERC no descarta presentar una moció per fer aquesta petició de manera institucional. Amb tot, el republicà va advertir que «els que poden fer més» per desbloquejar el projecte són els socialistes tortosins. «Són els primers que haurien de convèncer els seus companys de partit, perquè qui té la paella pel mànec és el govern de Madrid», va dir Forés.

En aquesta línia, el portaveu del PSC, Joan Sabaté, va assenyalar ahir que, en la seua doble condició de senador de l'Entesa Catalana de Progrés, no té notícies que l'alcalde de Tortosa haja fet més gestions per impulsar la construcció del tercer pont. Sabaté va precisar que els problemes no són econòmics, ja que el conseller Joaquim Nadal, al març del 2007, ja s'havia compromès al fet que la Generalitat costejaria el 50% dels 20,4 milions de l'obra. De fet, el tercer pont uniria dues carreteres de la Generalitat, l'eix de l'Ebre i la carretera de Bítem. Per tant, segons Sabaté, el que caldria és acabar de lligar un conveni a tres bandes, entre l'Ajuntament tortosí (que cediria els terrenys), el govern català i l'Estat; un acord que «estava prou ben encarrilat» quan el PSC va perdre les eleccions municipals i ell va deixar l'alcaldia. «Bel m'hagués pogut demanar que l'acompanyés a fer alguna visita, però mai ho ha fet, tot i que sovint acompanyo altres alcaldes del territori», va revelar Sabaté, que va afegir-hi: «Jo no puc anar al Ministeri de Foment i parlar en nom de l'Ajuntament». De fet, el portaveu socialista va recordar que «l'esmena de campanar» que CiU va presentar al 2008 «no va servir de res perquè no s'havia resolt l'entrebanc jurídic», ja que l'Estat no fa ponts que uneixen carreteres autonòmiques. Sabaté va criticar Bel pel seu «victimisme absurd», i va advertir que l'alcalde no pot acusar el govern socialista de sectarisme polític ni de deslleialtat institucional, just l'any en què l'Estat destinarà a Tortosa 6,1 milions del fons local, més 5,7 milions més per les obres a la façana fluvial i al pont del ferrocarril. «Bel ha de posar-se a treballar més, perquè fins ara només ha gestionat el que nosaltres vam deixar a punt», va afirmar Sabaté.

FERRAN BEL
alcalde de tortosa (CiU)
«No ens fan falta excuses per reclamar el tercer pont, però el nou campus és un motiu més. Estem fent les gestions, però ara és molt complicat, ja que caldria una conjuntura política en què siguem més decisius»
JOAN SABATÉ
portaveu psc i senador
«L'alcalde no m'ha demanat en cap moment que l'acompanye a Madrid per reclamar el tercer pont. No pot acusar els socialistes de sectarisme polític. CiU sí que ens va deixar a pa i aigua quatre anys»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.