Veïns del Prat encara reclamen pels danys de les obres del TAV dos anys i mig després

Adif afirma que s'ha reparat tot el que s'havia acordat després d'un estudi independent de la UPC

Hi ha veïns que s'han donat per vençuts i altres que han recorregut a la via administrativa o a la judicial per reclamar els danys. Jordi Busquets viu al carrer Anselm Clavé. Gairebé davant seu hi ha la casa de Felip Neri, a la mateixa via però a la banda més propera a les obres del TAV. Busquets, després d'haver esperat durant dos anys una solució, ha optat per iniciar a través de la seva asseguradora un procés judicial per demanar a Adif que li reparin les esquerdes que va denunciar a l'Ajuntament del Prat de Llobregat el dia 9 de gener del 2007 i que van ser inspeccionades diverses vegades per tècnics de l'empresa el mateix any. Es pot dir que Neri ha tingut més sort. Va obtenir una resposta positiva d'Adif. «M'han reparat part de les esquerdes, no totes perquè es van basar en un primer informe de danys», explica.

Les opinions i experiències dels veïns dels carrers Ferrocarril, Major, Anselm Clavé i Ignasi Iglesias, quatre dels que van resultar afectats per les obres, són molt diferents. Com explica Amador, a mesura que s'han anat solucionant els danys, la gent ha deixat de parlar del tema al carrer. Han desaparegut les grans esquerdes que, com les dels carrer Manuel Bertrand i Joan Maragall, van ser objecte de desenes de fotografies, però alguns veïns denuncien que encara en queden d'altres, no tan visibles, que van aparèixer coincidint amb les obres. «Poden dir que són cases antigues, però durant seixanta anys al barri no hi havia hagut cap problema i, de cop, durant un mes, en més de 300 cases es van detectar esquerdes», explica Neri, veí afectat i regidor de CiU a l'Ajuntament del Prat. «Adif s'ha mostrat restrictiva» en la reparació dels danys i critica que demanessin als veïns que visitaven per fer les reparacions la firma d'un document de renúncia a qualsevol arranjament i reclamació posterior.

Al carrer Ignasi Iglesias, un vial més allunyat de les obres, també es van denunciar desperfectes durant l'any 2007. Joana Gelabert, que viu en una masia antiga, mostra les esquerdes que hi ha en moltes de les parets de les habitacions, sobretot a la segona planta. «Cada vegada n'hi ha més. Començo a patir pel sostre de l'habitació de matrimoni», afirma. Pere Baltà, un altre dels veïns afectats al carrer Ignasi Iglesias, explica que han aconseguit que «Adif obri un expedient administratiu i que reculli informació sobre la situació d'aquesta part del veïnatge». Recorda que molts dels afectats són jubilats amb pensions baixes que han vist empitjorar el seu patrimoni, que «molts mantenen com a record familiar». Segons Baltà hi poden haver una vintena de veïns afectats.

L'associació de veïns no dóna cap xifra concreta ni de reparacions ni d'afectats perquè, segons afirma la presidenta, Adif no li ha donat les xifres actualitzades. Quan es va denunciar públicament l'existència d'esquerdes, l'entitat veïnal va indicar que hi havia uns 400 habitatges afectats en major o menor grau. Coneix, però, casos com el de Busquets i d'altres veïns, «també de primera línia» –és a dir, a prop de les vies–, que tenen grans humitats o esquerdes. Un dels problemes que viu ara l'entitat és el desencís veïnal. Amador explica que volen convocar una reunió després de l'estiu per fer un balanç després de tres anys, ja que el veïnatge va detectar els primers problemes el juny del 2006. Els veïns que encara estan afectats lamenten el patiment i el perjudici que han provocat uns danys «en teoria no perillosos» al seu patrimoni.

La resposta d'Adif

Fonts de l'Administrador d'Estructures Ferroviàries (Adif) afirmen, però, que ja s'ha actuat a la zona afectada a partir de les conclusions que va establir un informe «independent» de Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encarregat després d'un acord entre l'Ajuntament del Prat de Llobregat, els veïns i Adif, que formaven una comissió mixta.

Les mateixes fonts afirmen que s'han fet tasques de reparació en 103 habitatges, 25 locals, 33 façanes i sis zones comunes entre els carrers Moreres, el Prat, Joan Maragall, Manel Bertrand, Major, Ferrocarril, Anselm Clavé i Flaqué. Hi afegeixen també que només en dos habitatges no ha estat possible fer els treballs per «la negativa» dels propietaris a deixar entrar els tècnics d'Adif.

Adif negocia a Vilafranca

A. MERCADER

L'ens gestor d'infraestructures, Adif, s'ha avingut a negociar «personalment» amb els propietaris de 22 habitatges que hi ha a tocar del tram subterrani de la via del TAV a Vilafranca del Penedès. Els 22 habitatges són els que un estudi de la UPC certifica que tenen esquerdes que «podrien» ser causades per les vibracions, tot i que l'informe no assegura que hi hagi aquesta relació. Els veïns, que des de fa dos anys denuncien la presència d'esquerdes per les obres de cobriment de les vies i pel pas dels combois des que es va obrir la línia, han criticat l'anunci d'Adif perquè diuen que són menys habitatges dels que realment tenen esquerdes causades pel pas del tren i han demanat una negociació col·lectiva i un acte públic. Al problema de vibracions que afecten els veïns del tram cobert cal afegir-hi el soroll que han de suportar els veïns de la zona on no està cobert el tram que passa pel nucli urbà. L'Ajuntament de Vilafranca negocia amb Adif les mesures per solucionar el problema, que impliquen construir un mur, una pantalla o l'ampliació de la zona coberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella