S'acaba el pou per on entrarà la tuneladora del TAV a Girona, que arribarà a l'abril

El túnel no es començarà a foradar fins a final d'estiu i a l'estació ja s'han fet uns 225 metres de pantalles

La gran boca d'entrada per on s'introduirà la tuneladora a la zona del Mas Xirgu està gairebé acabada, un cop s'han executat les 69 pantalles de formigó armat que componen aquesta gran estructura. L'anomenat pou d'atac es va començar a fer al mes d'agost i el termini d'execució és d'uns set mesos i mig. Ara cal continuar fent l'excavació per arribar a la profunditat idònia perquè la tuneladora comenci a foradar el primer túnel, que connectarà el sector del Mas Xirgu amb la nova estació del parc Central.

La gran tuneladora s'està fabricant a Alemanya perquè cada màquina s'ha d'adaptar al projecte concret en el qual ha de treballar. Si es compleixen els terminis la tuneladora arribarà a Girona cap al mes d'abril, i llavors caldrà iniciar el complex muntatge d'aquesta gran màquina encarregada de fer els túnels urbans sota la ciutat de Girona. Adif calcula que no serà fins al setembre o l'octubre quan la tuneladora podrà començar a foradar els 1,5 quilòmetres que separen la zona del Mas Xirgu del sector del parc Central.

Un 15% de l'estació

D'altra banda, les obres a l'estació avancen al ritme previst. Fins ara ja s'han executat unes 81 pantalles de formigó, que conformaran part de l'estructura. Això suposa que ja s'han fet uns 225 metres dels 1.500 de perímetre que cal fer. Aquestes dades representen que en aquests moments s'han realitzat un 15% del total de pantalles que s'han de fer. Són estructures d'entre 40 i 50 metres de profunditat per uns tres metres de llarg. Tota l'estructura de l'estació no es preveu que estigui enllestida fins al primer trimestre del 2010. Es poden veure més fotos al web www.elpunt.cat.

S'instal·la el primer dels 41 panells del «pla Zapatero», a Girona

Dani Vilà

L'empresa Bonal va instal·lar ahir el primer dels 41 panells que s'hauran de col·locar a Girona per anunciar cadascun dels projectes finançats pel pla de Zapatero. Es va instal·lar a la zona de Pedret, just al davant del centre cívic d'aquest barri. L'obra és la instal·lació d'un semàfor al davant d'aquest equipament municipal. Ahir els operaris ja treballaven en aquesta obra, que s'enllestirà en 4 setmanes i que té un cost de 36.740 euros. El panells fan quatre per tres metres i costen uns 1.850 euros.

Al Mas Xirgu, tot molt avançat

Dani Vilà

A més del pou d'atac, la resta d'obres del TAV al sector industrial del Mas Xirgu van molt avançades. Així per exemple, en el tram que va des de Joan Torró fins a la rotonda del Mas Gri, les obres estan gairebé a la recta final. És un tram de poc més de mig quilòmetre, del qual ja s'han executat les pantalles en uns 450 metres i s'estan executant en un altre tram de 100 metres més. En aquest punt és on l'estructura es comença a enfonsar per arribar a la profunditat necessària on la infraestructura connectarà amb l'inici dels túnels que es faran amb tuneladora. Aquest tram s'està executant com a fals túnel. Això vol dir que les empreses responsables realitzen les pantalles de formigó corresponent i un cop s'han fet es posa una llosa al damunt donant-li forma de túnel. Abans d'arribar al fals túnel, el TAV circularà en un calaix a cel obert. Al sector de l'estació de mercaderies es pot veure perfectament l'estructura de fals túnel, ja que en aquest punt es comença a visualitzar l'estructura subterrània per on passarà el TAV. Al sector del Mas Xirgu és on més màquines i tràfec de treballadors es pot veure. A la zona del parc Central hi ha actualment quatre màquines que s'encarreguen de fer les pantalles de l'estació, però encara es preveu que en els propers mesos s'hi pugui afegir alguna altra màquina. Els responsables de l'obra calculen que des de l'arribada de la tuneladora fins a final d'any puguin coincidir al mateix moment fins a mil treballadors en tota l'obra del TAV al terme municipal de Girona. Serà el punt àlgid de l'obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.