Salut està a l'expectativa d'una segona onada de grip A o que l'estacional emergeixi i la substitueixi

El clima i els efectes de les vacunes influiran en l'evolució de la grip pandèmica

En les tres setmanes del mes de novembre en què la taxa d'incidència de la grip A va arribar a les seves cotes més altes, un 70% dels casos amb virus respiratoris que aleshores es produïen a Catalunya corresponien al virus pandèmic mentre que el 30% restant estaven relacionats amb altres virus. La situació, però, va canviar radicalment al desembre, de manera que un 40% dels virus respiratoris corresponien al virus de la grip A i un 60%, a altres virus respiratoris. L'últim informe de l'any de Salut era molt clar: només un 10% dels virus corresponien al nou virus de la grip A.

Es dóna la circumstància que el mes de novembre es va caracteritzar per temperatures molt suaus per a l'època mentre que els dies previs a l'acabament de la tardor i l'inici de l'hivern les temperatures van caure en picat i van ser extremes.

La directora dels serveis territorials de Salut a Girona, Marta Pedrerol, assenyala que, veient l'evolució de l'activitat gripal, s'aprecia que, a diferència del virus de la grip estacional, el virus de la grip A es manté actiu amb temperatures elevades i condicions d'humitat. En canvi, el virus de la grip estacional troba en el fred el seu clima ideal. De fet, altres anys, la grip estacional començava a despuntar pels volts de Nadal i es deixava sentir de forma notable al gener. Però, en aquests moments, i davant d'un virus relativament nou, les autoritats sanitàries estan a l'expectativa de l'evolució de l'activitat gripal i treballen amb dues possibilitats: o bé hi ha una segona onada de grip A, o bé l'estacional emergeix i la substitueix.

Els efectes dels fàrmacs

Un altre dels factors que també poden influir en l'evolució de l'activitat gripal són els efectes de les vacunes contra la grip A que ja s'han administrat a la població. Unes vacunes que, d'una banda, tenen com a objectiu reduir el nombre de contagis entre les persones i, de l'altra, pal·liar els efectes de la malaltia en cas de contraure-la. A tot Catalunya, des que es va començar la campanya, el passat 16 de novembre, s'han administrat prop de 25.000 vacunes, la qual cosa representa un 20% de la població considerada de risc. No obstant això, i segons un estudi elaborat per l'observatori sanitari del Consell General d'Infermeria de l'Estat espanyol, hi ha un 47% de les persones dels grups diana que no tenen intenció de vacunar-se, una dada considerada «preocupant» per aquest estament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.