L'esperança de vida dels barcelonins creix cinc anys en les dues últimes dècades

Les dones viuen 85,2 anys de mitjana, set més que els homes, però el seu estat de salut és pitjor

Barcelona té 1,6 milions d'habitants, dels quals un 47,5% són homes i un 52,2%, dones. Des dels anys 80 fins ara la ciutat ha perdut mig milió de persones, una tendència que es mantindrà com a mínim fins a l'any 2018, segons l'últim informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest informe confirma una desacceleració i apunta que Barcelona passaria d'un creixement vegetatiu (diferència entre naixements i morts) de 17.406 habitants l'any 2009 a 3.750 el 2018.

Aquest decreixement coincideix amb un envelliment progressiu de la població. L'últim estudi de l'agència de Salut Pública de Barcelona situa l'esperança de vida dels homes en 78,3 anys i la de les dones en 85,2. Actualment els barcelonins viuen cinc anys més de mitjana que fa vint anys, un increment que no s'ha registrat a cap altra ciutat europea, segons va destacar ahir el tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania, Ricard Gomà. «Podem afirmar que és conseqüència d'un conjunt de polítiques de salut, però també socials i econòmiques que han deixat empremta», va afegir.

Una de les conseqüències d'aquest increment és que cada vegada hi ha més homes i dones majors de 85 anys que viuen sols. En el cas dels homes, el percentatge és de 20,7% i en el de les dones arriba al 40,90%. Gomà va subratllar que al mateix temps que Barcelona ha perdut població, ha guanyat 100.000 llars. «Les persones soles són ja la primera tipologia de famílies de la ciutat», va subratllar Gomà, per qui les polítiques socials per tenir cura de la gent gran han de ser una de les prioritats.

L'enquesta de salut de Barcelona es fa des de l'any 1983. De fet, va ser la primera ciutat espanyola a fer aquest tipus d'estudis. Durant tots aquests anys, la percepció de la salut per part dels barcelonins s'ha mantingut estable i en nivells molt bons. En l'última enquesta, presentada ahir, el 82,7% dels homes qualifiquen la seva salut com a bona o molt bona, mentre que aquest percentatge cau fins al 71,2% en el cas de les dones, fet que reflecteix que viuen més però en pitjors condicions.

Mortalitat i obesitat

Actualment, la principal causa de mort entre els homes d'entre 45 i 74 anys és el càncer de pulmó. Entre les dones d'aquesta mateixa edat és el càncer de mama. A partir dels 75 anys, la primera causa de mort són les malalties de l'aparell circulatori, encara que en els últims anys ha disminuït la mortalitat per malaltia vascular, gràcies a un major control de la hipertensió. L'estudi constata també un augment de l'obesitat en els últims vint anys, que ha crescut especialment entre les dones d'entre 45 i 64 anys.

LES XIFRES

Població resident a Barcelona
1,62 milions de persones.
Homes
47,5%
Dones
52,5%
Esperança de vida dels homes
78,3 anys
Esperança de vida de les dones
85,2%
Creixement de l'esperança de vida en els últims 23 anys
Cinc anys
Homes majors de 85 anys que viuen sols
2.721 (20,7%)
Dones majors de 85 anys que viuen soles
14.265 (40,9%)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Infraestructures

Quatre detinguts pel robatori de coure que va col·lapsar Rodalies el dia de les eleccions del 12-M

barcelona
societat

Clam per a la millora de la convivència a la Mariola de Lleida

Lleida
societat

Aprovat el pla de prevenció de drogues i addiccions

L’Hospitalet de Llobregat
ciutat del vaticà

El papa anuncia la canonització del primer ‘sant mil·lennista’

barcelona
el pasteral

Comitè d’implantació del pla d’emergència de Susqueda i el Pasteral

el pasteral
SOCIETAT

Un projecte preserva 70 varietats d’hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya al Sobirà

Sort
educació

Talls de trànsit per demnar zones pacificades a l’entorn de les escoles

barcelona
societat

L’estiu de la Copa Amèrica tindrà un reforç de 600 treballadors de vigilància i manteniment

barcelona
PALAMÓS

El consistori alerta d’estafes telefòniques al municipi

PALAMÓS