Dones obeses i sedentàries d'Alcover, objectiu d'un estudi mèdic que valora els efectes de l'activitat física

Han dissenyat un programa específic amb control de paràmetres clínics

El programa, que té una certa similitud amb l'Anem a caminar d'altres centres d'atenció primària, està específicament adreçat a persones sedentàries i que han estat diagnosticades d'almenys una d'aquestes malalties: sobrepès, diabetis, hipertensió arterial, colesterol alt i ansietat o depressió. Va ser en aquesta recerca de possibles candidats que l'equip del CAP d'Alcover va trobar una trentena de persones, totes dones, de més de 51 anys, que van acceptar encantades la proposta dels facultatius: caminar almenys una hora, dos dies a la setmana, amb un control periòdic de diferents paràmetres clínics.

Les voluntàries de l'estudi a qui els metges han recomanat molt especialment fer entre cinc i sis quilòmetres dos cops a la setmana i, si pot ser, tres, són majoritàriament mestresses de casa i més de la meitat tenien la pressió arterial alta en el moment d'iniciar la prova pilot. El pes corporal mitjà de les participants se situa en els 76,7 quilos, però en casos individuals supera els 80 quilos. L'ansietat és un altre dels factors detectats en moltes de les participants en aquest estudi –més d'un 64 per cent la pateixen–, i també tenen un perímetre abdominal considerable que en casos puntuals supera els 100 centímetres i que en la mitjana de grup baixa lleugerament fins als 97,8 centímetres.

Els primers efectes

Els professionals sanitaris del CAP d'Alcover volen saber com incideix l'activitat física en aquestes persones i, de fet, ja ha començat a observar els primers efectes. «Moltes han normalitat la seva pressió arterial, aquest és el fet més comú, però també ha disminuït considerablement l'ansietat», explica Montse Navarro, infermera que coordina aquest programa. En el grup, algunes de les pacients són un exemple clar de com ha millorat la qualitat de vida una activitat física regular com és caminar una hora a bon ritme dues o tres vegades a la setmana. La Nieves, una de les dones que presenta signes més accentuats d'obesitat, no ha perdut ni un quilo, però ha reduït volum. «Ara em sento més àgil, ja no em canso i, a més, aquesta activitat ha servit per relacionar-me més amb la gent», explica aquesta pacient amb un cas molt semblant al de la Mari, que fent una mica de dieta controlada i amb exercici ha rebaixat un quilo de pes corporal i «per primera vegada al cap de vint-i-tres anys de ser a Alcover» han millorat les seves relacions socials, assegura. L'objectiu del treball és explicar com incideix l'exercici en l'organisme de les persones sedentàries i obeses i conscienciar la població de la importància que té realitzar alguna activitat física.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.