Salut està a l'expectativa d'una segona onada de grip A o que l'estacional emergeixi i la substitueixi

El clima i els efectes de les vacunes influiran en l'evolució de la grip pandèmica

En les tres setmanes del mes de novembre en què la taxa d'incidència de la grip A va arribar a les seves cotes més altes, un 70% dels casos amb virus respiratoris que aleshores es produïen a Catalunya corresponien al virus pandèmic mentre que el 30% restant estaven relacionats amb altres virus. La situació, però, va canviar radicalment al desembre, de manera que un 40% dels virus respiratoris corresponien al virus de la grip A i un 60%, a altres virus respiratoris. L'últim informe de l'any de Salut era molt clar: només un 10% dels virus corresponien al nou virus de la grip A.

Es dóna la circumstància que el mes de novembre es va caracteritzar per temperatures molt suaus per a l'època mentre que els dies previs a l'acabament de la tardor i l'inici de l'hivern les temperatures van caure en picat i van ser extremes.

La directora dels serveis territorials de Salut a Girona, Marta Pedrerol, assenyala que, veient l'evolució de l'activitat gripal, s'aprecia que, a diferència del virus de la grip estacional, el virus de la grip A es manté actiu amb temperatures elevades i condicions d'humitat. En canvi, el virus de la grip estacional troba en el fred el seu clima ideal. De fet, altres anys, la grip estacional començava a despuntar pels volts de Nadal i es deixava sentir de forma notable al gener. Però, en aquests moments, i davant d'un virus relativament nou, les autoritats sanitàries estan a l'expectativa de l'evolució de l'activitat gripal i treballen amb dues possibilitats: o bé hi ha una segona onada de grip A, o bé l'estacional emergeix i la substitueix.

Els efectes dels fàrmacs

Un altre dels factors que també poden influir en l'evolució de l'activitat gripal són els efectes de les vacunes contra la grip A que ja s'han administrat a la població. Unes vacunes que, d'una banda, tenen com a objectiu reduir el nombre de contagis entre les persones i, de l'altra, pal·liar els efectes de la malaltia en cas de contraure-la. A tot Catalunya, des que es va començar la campanya, el passat 16 de novembre, s'han administrat prop de 25.000 vacunes, la qual cosa representa un 20% de la població considerada de risc. No obstant això, i segons un estudi elaborat per l'observatori sanitari del Consell General d'Infermeria de l'Estat espanyol, hi ha un 47% de les persones dels grups diana que no tenen intenció de vacunar-se, una dada considerada «preocupant» per aquest estament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR