Salut

salut

Primer implant d’una vena generada amb enginyeria de teixits

L’Hospital de Bellvitge va fer el primer implant a Catalunya d’un segment de vena valvulat, i preparat per al tractament de la insuficiència venosa crònica. El projecte intenta millorar la qualitat de vida de pacients amb insuficiència venosa secundària, i que pateixen un mal funcionament de les vàlvules del sistema venós . L’equip liderat pel doctor Antoni Romera, cap clínic del servei, forma part de l’assaig clínic TECVI-1, que inclou un estudi promogut per l’empresa sueca Verigraft Iberia i està coordinat per la Red Andaluza de Diseño y Traslación de Terapias Avanzadas (RAdytTA).

L’equip del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) s’ha encarregat de l’implant, el primer a Catalunya, d’un segment de vena valvulat. L’implant venós personalitzat es va fer al novembre passat, i inclou un medicament de teràpia biològica adaptada a cada pacient. Per fer-ho, s’utilitza un segment de vena de donant cadàver que conté una vàlvula funcional, del qual s’extreu el component cel·lular i se substitueix per cèl·lules del receptor aplicant un procés d’enginyeria de teixits a partir de la sang del pacient.

En el cas de l’implant fet a Bellvitge, el centre ha detallat que dies abans de la cirurgia es va realitzar l’extracció de sang al pacient receptor i es va preparar la vena adaptant-la biològicament. El dia fixat per a la cirurgia, es va rebre el segment venós personalitzat i, posteriorment, es va fer l’implant al pacient. La cirurgia es fa a través d’una incisió inguinal, identificant la vena malalta i per últim, substituint-la per la vena preparada que conté una vàlvula que funciona correctament.

La doctora Elena Iborra, cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de Bellvitge, destaca que aquest nou procediment d’enginyeria tissular “suposa una alternativa que pot canviar la vida de persones amb una patologia concreta en la vena femoral per a les quals no hi havia un tractament fins ara”. S’han dut a terme fins ara una quinzena de cirurgies a tot l’Estat per fer un d’aquests implants per resoldre la insuficiència venosa crònica. Pel que fa al pacient de l’hospital català, des del passat mes de novembre, la seva evolució “ha estat favorable amb una clara millora de la seva simptomatologia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia