Salut

sanitat

Hospital transfronterer, però només de nom

Denuncien que el nou centre hospitalari de Puigcerdà complicarà els tràmits administratius als cerdans del nord

Ara, els nadons s'han d'inscriure al consolat i els difunts han de ser repatriats

L'hospital transfronterer de la Cerdanya, que s'obrirà a final de l'any vinent a Puigcerdà, només en tindrà el nom de transfronterer, si no es resolen algunes qüestions de nacionalitat i de sobirania territorial. I és que, tal com passa ara amb l'actual hospital comarcal, els nadons de pares de l'Alta Cerdanya, de nacionalitat francesa, que neixen al centre tenen la consideració d'estrangers al seu estat i els ciutadans d'aquesta mateixa nacionalitat que s'hi moren han de ser repatriats. Per als habitants de la Cerdanya sota l'administració francesa, l'hospital de referència per proximitat és el de Puigcerdà.

En el cas del naixement de nadons, la situació actual obliga els pares a desplaçar-se al consolat de França a Barcelona perquè es reconegui la ciutadania francesa als seus fills i, a més, no poden ser inscrits al municipi de residència. Si els cal una partida de naixement, han d'anar-la a demanar i a recollir a Nantes, on hi ha l'arxiu de naturalitzacions i de francesos nascuts a l'estranger. En el cas de defuncions, els difunts han de ser traslladats amb taüt de plom o zenc, tot i que el recorregut sol ser de pocs quilòmetres i la família, a més, no pot veure el cos ni incinerar-lo. A més, la policia judicial francesa, si li cal, no pot intervenir.

Sarkozy

Per això, el diputat nord-català de l'Alta Cerdanya i del Capcir, François Calvet, ha reclamat directament al president francès, Nicolas Sarkozy, que intervingui perquè els ministres d'afers estrangers espanyol i francès han refusat fer cap tipus d'excepció administrativa amb l'hospital transfronterer. Sarkozy ha dit que és possible trobar solucions sense prendre cap compromís concret. Aquestes solucions, segons l'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, poden incloure que els ciutadans francesos puguin fer els tràmits a la Guingueta d'Ix, el municipi veí, o que a l'hospital hi hagi un servei amb funcionaris francesos.

Solucions

El cap de la unitat de la compra i la planificació de serveis de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Felipe Benavent, ha explicat que, el consell d'administració de l'hospital, del qual n'és membre, està treballant per resoldre aquestes situacions amb l'objectiu “de simplificar al màxim la vida dels usuaris del centre”. I respecte de la problemàtica que es planteja amb els nadons de pares francesos i els morts de nacionalitat francesa s'intenta trobar una solució que implica o bé simplificar els tràmits que s'han d'efectuar, amb la instal·lació, per exemple, d'una delegació d'un consolat prop de l'hospital, o bé fer que el mateix centre faci les funcions de gestoria i alliberi les famílies d'aquestes tasques.

S'estimen més ser francesos que no pas espanyols

La majoria dels joves que tenen doble nacionalitat escullen, quan els pertoca, la francesa, perquè els ajuts socials són molt més importants a l'estat francès que no pas a l'espanyol.

Un hospital per fomentar la relació

L'hospital transfronterer de la Cerdanya és una Agrupació Europea de Cooperació Territorial, és a dir, un ens jurídic promogut per la Unió Europea per fomentar la cooperació transfronterera.

Un naixement que dóna doble nacionalitat

Els nadons de l'Alta Cerdanya que fins ara han nascut a l'hospital de Puigcerdà i han estat inscrits al consolat francès quan tenen 18 anys poden escollir la nacionalitat espanyola o la francesa.

Acostumats a les relacions transfrontereres

Puigcerdà ofereix altres serveis transfronterers. Un bon exemple és el de la biblioteca pública, on van molts ciutadans de l'Alta Cerdanya. Per això, hi ha una important oferta de llibres en francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El barri Devesa-Güell bateja una plaça amb el nom de Natàlia Molero

girona

El Col·legi de Metges distingeix Miquel Carreras, Josep Lloveras i el Bernat Jaume

GIRONA

Tensió i cops de porra a la seu de Ciutat Vella durant la protesta pel desallotjament de La Tancada

Barcelona
Sant Joan les Fonts

Adhesió a l’entitat que promou lla municipalització de l’aigua

Sant Joan les Fonts
societat

Protesta davant la Monumental de Barcelona contra la festa pel Dia Internacional de la Tauromàquia

Barcelona
societat

La subvenció per pagar el 75% de l’enllumenat nadalenc del comerç barceloní costarà 1,4 milions d’euros

Barcelona
unió europea

Cop judicial europeu a les famílies monoparentals

barcelona
Educació

Concentració a l’institut Duc de Montblanc contra la “imatge falsa” donada del centre

Rubí
societat

El jutjat reconeix a una lesbiana la maternitat d’un fill que va tenir la seva exparella amb reproducció assistida

Lleida