Salut

Més de 2.000 participants en el cinquè dimecres de protestes per la retallada

Els hospitals de Viladecans, Clínic, Vall d'Hebron, Bellvitge i Joan XXIII lideren la mobilització

Les concentracions tornen a causar problemes de trànsit

La decisió del govern d'ajornar fins després de les eleccions municipals el gros de les retallades en el sector de Salut no va impedir que més de 2.000 treballadors i usuaris es concentressin ahir a diferents punts de Catalunya per protestar contra aquests plans d'estalvi. Com ha succeït durant les últimes quatre setmanes, les mobilitzacions en defensa de la sanitat pública van afectar en especial les rondes de Barcelona i els carrers pròxims als principals centres hospitalaris del Barcelonès i Tarragona.

Uns 500 treballadors i usuaris de l'hospital de Viladecans convocats pel sindicat CGT van protagonitzar una primera protesta a les 11 del matí davant el centre, i van tallar la C-32; dues hores més tard, unes 500 persones van repetir la protesta convocats per la resta de sindicats. De la seva banda, uns 200 treballadors de l'hospital Clínic de Barcelona es van manifestar des d'aquest centre sanitari fins a l'avinguda Diagonal, on van protagonitzar un acte reivindicatiu amb taüts i música fúnebre.

Més de 300 treballadors de l'hospital Vall d'Hebron van tallar la ronda de Dalt poc després de migdia, durant una mitja hora, provocant retencions de trànsit. A les portes de l'hospital de Bellvitge, la convocatòria de protesta va aplegar més de 600 professionals, usuaris i veïns. Els manifestants s'han concentrat a les portes del centre sanitari i han desplegat pancartes, han fet sonar botzines i han proferit crits en contra del govern i demanant la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz. Posteriorment, s'han dirigit a la Gran Via (C-31) i han tallat el trànsit una mitja hora.

El president de la junta de personal de l'hospital de Bellvitge, Ramon Montoya, va afirmar que “la paralització de les retallades es deu a una estratègia electoral i l'ajornaran fins després de les municipals; després del 22 de maig tornaran amb el mateix”.

A l'hospital universitari Joan XXIII de Tarragona es van concentrar unes 200 persones, per cinquè dimecres consecutiu, que van tallar el trànsit al carrer Doctor Mallafré, accés principal a l'hospital.

D'altra banda, treballadors i veïns de l'hospital de l'Esperança de Barcelona han recollit 11.200 firmes contra les retallades que prepara el govern.

ERC i ICV coincideixen

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va titllar ahir d'“egoista i electoralista” la decisió del govern de posposar fins després de les eleccions la concreció de les retallades en Salut i ha advertit de la necessitat d'assolir un pacte nacional per a la sanitat de manera urgent.

Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va exigir al govern que faci marxa enrere en les mesures d'ajust aplicades fins ara en l'àmbit sanitari i va denunciar que “CiU va arribar al poder amagant el seu programa” i que ara “vol encarar les municipals tornant a amagar les seves veritables intencions”.

Taula sectorial per minimitzar l'impacte laboral

Representants del Departament de Salut, sindicats i organitzacions empresarials van participar ahir a la tarda en l'acte de constitució de la Taula Sectorial de Salut, un òrgan consultiu que segons la Generalitat vol “minimitzar l'impacte laboral dels processos de reorganització territorial i interna dels centres sanitaris”. El sindicat Metges de Catalunya va mostrar la preocupació per les mesures anunciades al matí i va advertir que s'oposaran a qualsevol decisió que perjudiqui la relació metge-pacient.

El sindicat d'infermeria Satse Catalunya va afirmar que les dades presentades pel Departament de Salut son la confirmació de les retallades i va demanar que es reconsideri la decisió de no renovar contractes temporals i de limitar les suplències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA