Salut

El CST insta a acceptar la retallada per no acomiadar treballadors

condicions La direcció de l'hospital vol eliminar els llocs de feina eventuals i suplents i les retribucions per objectius, així com incrementar la jornada laboral queixa Els sindicats qualifiquen de “xantatge” aquest ultimàtum del consorci

El gerent del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Pere Vallribera, va demanar ahir als treballadors que es rebaixessin les condicions laborals per evitar acomiadar el personal de l'hospital de Terrassa. La direcció del centre i els representants sindicals es van reunir ahir durant més de quatre hores. Aquesta trobada es va produir després que dilluns el consell de govern del CST aprovés el pressupost amb l'oposició de l'equip de govern municipal.

Ahir, el gerent es va limitar a fer una exposició sobre dades macroeconòmiques que afecten l'hospital sense entrar en el detall de mesures concretes. Vallribera va defensar que la retallada del pressupost no serà del 13,7% com proposava el Servei Català de la Salut, Catsalut, sinó del 10,5%, cosa que suposarà una reducció de 14,5 milions. Malgrat això, no va presentar cap document que ho certifiqui, però va afirmar que es tractava d'unes quantitats difícilment assumibles.

Els representants dels treballadors van qualificar de “xantatge” la petició del gerent perquè s'acceptin unes noves condicions laborals. Si més no, el consorci només garanteix el 99% dels llocs de feina fixos, sense comptar els suplents i eventuals, que no continuarien a la plantilla. A més, els treballadors haurien de renunciar a la direcció per objectius (DPO), que és una retribució per objectius. Tampoc cobrarien el 100% del sou quan s'estigués de baixa laboral durant 90 dies. Una altra mesura que es va posar damunt la taula va ser la d'augmentar la jornada. “Si acceptem això ens han dit que no farien fora un nombre de treballadors”, va explicar un portaveu sindical. No obstant això, entre la plantilla es recela d'aquest compromís, ja que no hi ha cap garantia que tot i acceptant aquestes retallades, d'aquí a un temps la direcció del CST decideixi fer acomiadaments.

Vallribera també va explicar que es tancaran CAP a l'estiu i en determinats horaris, llits i sales d'operacions, a més de la reducció de l'estada dels pacients a l'hospital, entre altres mesures. Els sindicats es van queixar de la falta de concreció de les explicacions del gerent, que no va precisar el nombre de treballadors i serveis assistencials afectats. Així mateix, van demanar les explicacions i els comptes del CST per saber de primera mà la necessitat d'aquesta tisorada. En espera de la concreció de les dades, no hi ha cap data per a una altra trobada.

Avui el comitè d'empresa es constituirà i analitzarà la reunió amb la direcció del CST. Vallribera s'ha mostrat obert a fer dues xerrades avui per exposar la situació directament als treballadors.

Acampen a les portes de l'hospital

Un grup de treballadors va acampar dimarts a la nit a les portes de l'hospital de Terrassa. Una desena de tendes eren l'evidència del malestar de la plantilla del centre. S'hi van instal·lar després de protestar a Sant Cugat del Vallès durant la reunió del consell de govern que es va celebrar dilluns a la tarda. Una de les acampades va explicar que havien passat “fred” durant la primera nit. La intenció dels empleats era continuar aquesta nit dormint en les mateixes condicions. Amb aquesta acció reivindicativa, els treballadors volen sensibilitzar els usuaris del centre sanitari que les retallades “afecten a tots”, perquè empitjora la qualitat assistencial –van recordar–. L'entrada de l'hospital és plena de pancartes de protesta. La més visible diu: “Hospital en perill, contra les retallades, lluita”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.