La Unitat de Radioteràpia de l'Ebre evita 5.000 desplaçaments en un any

S'han tractat un total de 200 pacients a l'accelerador lineal de l'hospital de la Santa Creu de Jesús

El director de l'àrea d'oncologia de l'hospital de Sant Joan de Reus, Oncosud, Josep Gumà, va explicar ahir que la unitat de radioteràpia va començar a treballar només amb cinc malalts i que durant aquest any ha anat ampliant el nombre de tractaments i ha arribat fins a les 5.000 sessions de radioteràpia. «De moment no hi ha llista d'espera, però en cas que hi hagi més malalts es pot fer funcionar l'accelerador lineal també en horari de tarda», va dir Gumà. En aquest sentit, el responsable de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre, Ismael Roldan, va avançar que les 5.000 sessions de radioteràpia que s'han practicat s'ampliaran de manera progressiva fins arribar a 10.000 a l'any. «Ha suposat un gran benefici social evitar desplaçaments fora de la regió sanitària», va assenyalar Roldan. Una afirmació que també mantenen el president de la Lliga Contra el Càncer a Tortosa, Francesc Vallespí, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. «La millora que ha suposat aquest servei per als malalts i les seues famílies no es pot quantificar», va manifestar Bel.

El sistema de descentralització especialitzada de radioteràpia que s'ha promogut des de l'Oncosud és pioner a Europa i consisteix que els metges oncòlegs radioterapeutes es desplacen de Reus fins a Tortosa per supervisar els tractaments. D'altra banda, a partir del setembre a la Unitat de Radioteràpia de les Terres de l'Ebre s'hi incorporarà una màquina convencional per fer tractaments de càncer de pell.

Els tumors de mama i pròstata han estat els més freqüents

Durant el primer any de funcionament de la Unitat de Radioteràpia de l'Ebre, els tumors més freqüents que s'hi han tractat han estat els de mama (24,6%) i els de pròstata (14,6%), seguits dels otorrinolaringològics (6,6%), els de recte (5,3%) i els de pulmó (5,3%). Quant al nombre de malalts de càncer a les Terres de l'Ebre, el director de l'Oncosud va assegurar que no hi ha més casos en aquestes comarques que en altres punts del país per la concentració de centrals nuclears. «Si no es produeix un accident greu a les nuclears no hi ha més casos de tumors; és molt més dolent fumar», va manifestar Gumà. Pel que fa a l'accelerador lineal, està emplaçat en un confortable búnquer, en un edifici annex a l'hospital de la Santa Creu de Jesús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA