S'intensifica el control a la població de més de 65 anys, més vulnerable a la calor

Els CAP realitzen un test de 9 preguntes per saber si els ancians es troben en situació de fragilitat

Viu sol, vostè? Té algú a qui poder recórrer si ho necessita? Està més de dos dies seguits sense menjar calent? Necessita ajuda sovint? Té algun problema que no li permeti sortir al carrer? Té problemes de salut que facin que no es pugui valdre per vostè mateix? Nota que té dificultats de visió? Troba que té dificultats per seguir una conversa? Ha estat ingressat en un hospital aquest any? Les persones més grans de 65 anys que responen afirmativament a una d'aquestes 9 preguntes són considerades «fràgils» als efectes de l'onada de calor. El qüestionari es realitza des de fa uns dies en els diversos CAP del país i permet confeccionar una llista de les persones que necessiten un control més gran durant els dies de calor.

Aquest control es completa amb el programa d'atenció domiciliària i amb les trucades que el personal sanitari realitza regularment per comprovar que les persones vulnerables no tenen problemes. «Aquests dies creix el nombre de contactes i també les visites a domicili», explica Montserrat Oller, infermera del CAP Canet, que afegeix que la prevenció es fa durant tot l'estiu. Tot i això, Oller diu que, en general, la gent és conscient de les seves limitacions i fa cas dels consells dels metges, la qual cosa fa que no augmenti el nombre de visites urgents al CAP durant aquests dies de màximes temperatures.

Consells pràctics

També aquests dies les autoritats sanitàries no es cansen de repetir alguns consells molt útils per evitar els efectes de la calor. El principal és veure molta aigua. «La gent gran sovint no té sensació de set i per això és necessari que se'ls obligui a la ingesta de líquids», comenta la infermera del CAP de Canet de Mar. Altres recomanacions són no sortir al carrer les hores de més sol i baixar les persianes de les cases i fer servir una roba i un calçat adequat. A més de la gent gran, les persones amb malalties cròniques –sobretot de l'aparell respiratori–, els pacients que reben fàrmacs que actuen sobre el sistema nerviós central i aquells que fan un excés d'activitat física són altres dels grups de risc.

Màxima alerta

El fet que les temperatures arribessin ahir fins gairebé els 40 graus a la meitat sud del país i que superessin els 37 en bona part del prelitoral (Girona va tenir una màxima de 37,9º) va fer que el Departament de Salut activés la fase 2 del pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS). A més, Protecció Civil va activar a les 17:41 hores la fase d'alerta per incendis forestals (Infocat) i va demanar que s'extremin les precaucions, sobretot a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona. Les dues alertes continuen actives avui, dia en què s'espera que els termòmetres es tornin a enfilar.

MÀXIMES

Serós
39,6 graus
Vinebre
39,3 graus
Artés
38,5 graus
Vallirana
38,2 graus
Torroja del Priorat
38,1 graus
Castellbisbal
38,1 graus
Tornabous
38 graus
Girona
37,9 graus
Alguaire
37,8 graus
Vilanova de Segrià
37,7 graus
Riba-roja d'Ebre
37,7 graus
Vallfogona de Balaguer
37,6 graus
El Masroig
37,6 graus
Benissanet
37,5 graus
Caldes de Montbui
37,4 graus
El Pont de Vilomara
37,4 graus
Tàrrega
37,3 graus
Parets del Vallès
37,2 graus


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA