Vint-i-cinc anys repartint vida

L'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt) compleix aquest any el vint-i-cinquè aniversari. I ho fa havent-se consolidat com a referent a tot Europa. No pas en va, el model català de trasplantament ha estat pioner a l'Estat i és un referent de l'actual model espanyol. Aquest organisme, que dirigeix la doctora Roser Deulofeu, té una unitat de coordinació d'intercanvi d'òrgans (activa les 24 hores tot l'any) que gestiona les llistes d'espera per a trasplantaments, la distribució i l'intercanvi dels òrgans d'acord amb els criteris de les comissions assessores i l'organització de tota la logística que convé en cada procés. La unitat coordina l'intercanvi d'òrgans a Catalunya, entre els centres catalans amb els de la resta de l'Estat i els d'aquest amb els altres països. L'Ocatt mobilitza i coordina hospitals i equips catalans de trasplantament i també institucions i entitats com ara els Mossos, el sistema d'emergències mèdiques, aeroports i línies regulars i privades. El procés s'inicia amb l'avís a la unitat de coordinació de l'existència d'un donant. Se seleccionen els receptors i es coordinen tots els equips que han de participar en l'extracció i es posa en marxa el que convingui perquè els òrgans que s'obtenen puguin ser trasplantats als hospitals assignats.

Més de quarantaMés de quaranta anys d'història de trasplantaments

La donació i trasplantament d'òrgans a Catalunya té una tradició de més de quaranta anys. El primer trasplantament renal a l'Estat espanyol es va fer a l'hospital Clínic de Barcelona l'any 1965. A part d'aquests precedents, l'Ocatt, o el model que va dur a la creació de l'Ocatt, es va començar a gestar l'any 1982 amb la creació per part del Departament de Sanitat del programa d'atenció a la insuficiència renal crònica. L'organisme, en concret, és fruit de la regulació del 1984 que va desenvolupar la llei del 1979 sobre l'extracció i e trasplantament d'òrgans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins