Els residus orgànics no se separen en un de cada tres habitatges gironins i en el 17% no se separa vidre ni cartró

El motiu principal és que no hi ha cap servei de recollida a prop

La proporció d'habitatges gironins on no se separen els residus orgànics és lleugerament inferior a la del conjunt de Catalunya, que arriba al 33,5%. En tots els casos, després del fet de no disposar de cap servi de recollida a prop, el segon motiu al·legat per no fer-ho és que no se'n generen prou i que la separació representa massa esforç. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, a les comarques gironines el 74% dels habitatges tenen a prop els contenidors de recollida selectiva de residus orgànics. Això vol dir tres de cada quatre habitatges.

La proporció és més alta quan es tracta de paper i cartró (85% dels habitatges), vidre (84%) i envasos de plàstic i metàl·lics (84%). Quan es tracta d'aquests productes, la proporció d'habitatges on no se separen és inferior a la dels residus orgànics. La separació de paper i cartró no es fa en un 16% dels habitatges de la demarcació; la de vidre, en un 17,5%, i la d'envasos de plàstic i metàl·lics, en un 16,4%. En tots els casos el motiu que s'al·lega és que no hi ha un contenidor a prop, seguit del fet que suposa un esforça massa gran.

Residus de vehicles

Els residus que generen els vehicles, com ara pneumàtics, olis i bateries, es deixen al taller o a la mateixa botiga que els ven en el 70% dels casos, mentre que els que es porten a la deixalleria no arriben al 10% dels que es generen. La proporció es manté semblant a tot Catalunya, tot i que a les comarques centrals s'opta més per portar els residus dels vehicles a la deixalleria. Dos de cada tres gironins fan servir el transport privat perquè no hi ha servei públic on van i per comoditat.

Piles, medecines i oli

La consciència sobre la recollida selectiva de residus és molt elevada en determinats productes. Així, a més del 80% dels habitatges gironins es dipositen els medicaments, les piles i les bateries en els punts de recollida específics. A més del 70% dels habitatges es fa el mateix amb els mobles i els electrodomèstics i al 60% amb els telèfons mòbils, la roba i el calçat. La recollida d'oli de cuina és la que registra un dels percentatges més baixos, ja que es fa al 39% dels habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona