L'Escola Politècnica instal·la un aerogenerador perquè els alumnes facin pràctiques d'energia eòlica

L'energia generada s'utilitzarà per carregar vehicles elèctrics i mòbils

L'Escola Politècnica Superior de la UdG va instal·lar durant el cap de setmana passat un aerogenerador format per una torre de 7 metres d'alçària i una hèlice de 3,5 metres de diàmetre, damunt l'edifici P-II de la Politècnica, al campus de Montilivi. La finalitat és oferir als alumnes un exemple pràctic del funcionament dels sistemes que aprofiten l'energia del vent per produir electricitat. L'ús immediat al qual es destinarà, però, és a servir d'estació de càrrega de bicicles i motos elèctriques, mòbils, i probablement es farà servir també per il·luminar estances mitjançant LED. L'aerogenerador es considera de petites dimensions. Generarà una potència de 2,2 kW, que vol dir que produirà 4.500 kWh a l'any. Aquesta potència produïda per una central tèrmica implica abocar a l'atmosfera 2,7 tones de CO2 a l'any, una quantitat que amb l'aerogenerador es redueix a zero.

La posada en marxa i el funcionament

La posada en marxa de la instal·lació va requerir uns estudis previs sobre els vents de la zona, per identificar quina és la millor situació i orientació per a l'aerogenerador i optimitzar-ne així l'ús. Una de les peculiaritats de la instal·lació, segons explica Antoni Márquez, un dels enginyers industrials responsables del laboratori d'energies, és que estarà muntat al sostre d'un edifici, no enmig d'un camp o del mar. S'aprofitarà aquest fet per estudiar les dades i valorar l'eficiència i l'impacte, tant visual com energètic, que suposa.

L'aerogenerador és de fet un molí de vent que consta d'una torre d'alçària variable, a la part superior de la qual hi ha les pales que el vent fa girar. Un rotor transforma l'energia cinètica en energia mecànica. Aquesta energia mecànica es converteix en elèctrica a través d'un generador, i s'emmagatzema a les bateries, que es poden fer servir per al que convingui en cada cas. L'aerogenerador ha costat 12.000 euros i s'ha finançat amb recursos de l'escola.

Les plaques solars

El 1983 es va fer la primera instal·lació d'energia solar tèrmica, que servia per produir aigua calenta sanitària. Va ser l'any 2004 que es va posar en marxa la primera planta d'energia solar fotovoltaica, de 15,6 kW, que estalvia l'emissió de 10,8 tones a l'any de CO2. Tan bon punt es pugui finançar, es vol ampliar aquesta instal·lació en 60 kilowatts, de manera que les diferents fonts d'energies renovables de la Politècnica generarien uns 100 kW de potència en total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
administracions

Mataró destinarà 20,5 milions a millorar equipaments i comprar habitatge

mataró
urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona

L’anella ciclista de Mataró, pendent d’un nou full de ruta

Mataró
transports

Retards a tot Rodalies per una avaria, unes obres i més robatori de cable

barcelona
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles