El rector va ordenar el desallotjament «perquè hi va haver agressions prèvies»

El conseller Huguet li dóna suport mentre que els sindicats ho critiquen

Ramírez va assegurar ahir que «era necessari» desallotjar els estudiants tancats perquè en els últims dies «s'havia traspassat la línia vermella i calia evitar una escalada de violència». El rector de la UB va explicar que dilluns un estudiant de la Facultat de Geografia i Història en va agredir un altre, que la vicerectora no va poder impartir la classe, que una vigilant va presentar una denúncia per l'agressió i que, durant el cap de setmana, alguns manifestants es van mostrar agressius amb el personal de l'edifici històric. Un treballador de la Facultat de Geografia i Història va confirmar ahir a El Punt que va haver-hi pintades i crits al professorat, però no va ser testimoni de cap agressió física.

El rector va afirmar que el desallotjament es va produir «dins de la normalitat i sense incidents», i que aquests es van produir al carrer, on ell no té autoritat. Ramírez va explicar que va permetre l'ocupació durant quatre mesos perquè està a favor del diàleg, però hi va afegir que «tal com estaven les coses, no es podia arribar enlloc». Segons va afirmar, només 30 dels 53 joves que hi havia tancats en el moment del desallotjament són estudiants de la UB. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va expressar el seu suport al rector. «Estic al costat del rector en tot el que ell decideixi», va dir Huguet, que va instar els estudiants crítics amb el procés de Bolonya a dialogar amb el govern i els rectors.

Els sindicats, en canvi, van criticar l'actuació policial. CCOO va manifestar que «les solucions als conflictes no es poden assolir amb la utilització de la violència», i va demanar la creació d'una mesa de diàleg permanent entorn del procés de Bolonya en què participin tots els sectors de la comunitat universitària. La CGT, per la seva banda, va ser més contundent amb la «violenta càrrega policial», que pel sindicat significa «un pas més en l'escalada de repressió i criminalització que hi ha en marxa contra el moviment estudiantil». CiU i el PP van demanar explicacions al conseller d'Interior, Joan Saura, pels enfrontaments entre els Mossos i els estudiants, i van responsabilitzar Huguet de l'augment de les protestes.

Crítiques de docents

Els professors i el personal d'administració que estan contra el pla de Bolonya també van rebutjar el desallotjament dels estudiants. L'Assemblea PDI-PAS (Personal Docent i Investigador i Personal d'Administració i Serveis) considera que les càrregues policials van ser desproporcionades. El col·lectiu assegura que la resposta policial «representa un pas més en l'escalada de repressió i criminalització que s'ha posat en marxa contra el moviment estudiantil en els darrers mesos». Fa poques setmanes, uns tres-cents docents i treballadors de les universitats catalanes van presentar un manifest crític amb el procés de Bolonya.

la crònica

Estudiants i policies «anaven tots com bojos»

xavier miró

«Hi havia molta, molta policia», explica Melania Penalva, propietària de la botiga de roba Alegrías, situada a la cantonada entre els carrers de Balmes i de Provença. «He pensat que hi devia haver un atemptat», hi afegeix amb ironia per mostrar que el desplegament policial li va semblar excessiu. «Una exageració total», concloïa. Ella va decidir tancar les portes de la botiga en plenes corredisses i quan li va semblar que s'aturaven fins a «vint furgonetes». A la cantonada entre Balmes i Rosselló, el propietari d'una botiga de queviures, Carles Redon, explica que van donar gel a una noia que els en va demanar perquè una companya seva es queixava del dolor d'un cop de porra, asseguda a la boca de Ferrocarrils de la Generalitat de Provença. David Fauquet, un dels socis de la Llibreria Anglesa, recorda que una estudiant d'ESO que passava per la zona al moment dels incidents va entrar molt espantada a l'establiment per trucar per mòbil a la seva mare i explicar-li «que havien estat a punt de pegar-li». Balmes amunt, Andrea Martínez, de la perruqueria Manolo Díaz, admet que van plantejar-se abaixar les persianes metàl·liques de l'establiment per por que hi hagués alguna trencadissa de vidres: «Anaven tots com bojos, els que corrien al davant i els que els perseguien.» La dependenta de la sabateria KNA va abaixar les persianes després que uns deu estudiants van entrar a l'establiment per refugiar-se de la càrrega policial: «Què podia fer? No ho podia pas impedir.» Reconeix que es va espantar però que, tot plegat, va poder reobrir la botiga al cap de deu minuts. També a l'Imaginarium del costat de la conselleria d'Universitats, al passeig de Gràcia amb Diagonal, van decidir tancar les portes tot i que sense posar la balda. A dins de la botiga s'hi va refugiar una família amb el cotxet del nen i una noia «molt nerviosa» que van acollir a la cafeteria interior. L'encarregada de l'establiment, però, no sap si la noia era estudiant o una simple vianant que es va trobar enmig dels incidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto