Educació

Indo retira l'ERO i garanteix l'activitat a la planta de Tortosa un any més

Els sindicats consideren que és un «èxit» i ho atribueixen a les mobilitzacions dels treballadors

Fa dues setmanes que el grup òptic Indo va presentar un ERO als serveis territorials de Treball a les Terres de l'Ebre per extingir els contractes de tota la plantilla de la fàbrica de Tortosa, un expedient que ahir va retirar. «De forma sorprenent, però agradable, l'empresa ha dit que retira l'ERO», va explicar el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó. Sindicats i empresa es van reunir ahir per primera vegada als serveis territorials de Treball per començar el procés de negociació de l'expedient. «Considerem que és un èxit per a les Terres de l'Ebre, un èxit que és fruit de les mobilitzacions dels treballadors per defensar els llocs de treball», va assenyalar Casadó. «Feia molts dies que esperàvem aquesta primera reunió i, gràcies a la pressió dels treballadors, els sindicats i també l'administració, hem aconseguit la retirada de l'expedient», va dir el secretari general d'MCA-UGT, José Antonio Pasadas.

Els responsables de la multinacional Indo no van explicar, però, als representants dels treballadors els motius de la retirada de l'ERO; així doncs, es van limitar a dir-los que durant el pròxim any estudiaran la viabilitat de la fàbrica de Tortosa, una viabilitat que els sindicats defensen, encara que sostenen que és necessari fer-hi inversions. «Fa quinze anys que l'empresa no inverteix un euro en aquesta planta», va denunciar Casadó. En aquest sentit, els sindicats s'han ofert per treballar conjuntament amb el grup òptic i elaborar un pla de viabilitat de la fàbrica. «Esperem que aquesta decisió de l'empresa no sigui una trampa, i ja els hem dit en la reunió d'avui [ahir per al lector] que si aquest és el cas la resposta serà molt més dura que fins ara», va assenyalar el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre.

CCOO i la UGT van convocar una assemblea ahir al migdia a la fàbrica per comunicar a la plantilla la decisió de l'empresa, una decisió que, evidentment, els treballadors també van celebrar. Gairebé tots els treballadors, excepte tres, tenen una antiguitat de més de 28 anys a l'empresa i n'hi ha onze que tenen més de 55 anys.

Un mes de mobilitzacions

Indo va fer públic a principi d'any la seua decisió de tancar la fàbrica de muntures d'ulleres de Tortosa, amb l'argument que aquesta planta no és rendible i que li surt més a compte produir les ulleres al sud-est asiàtic, ja sigui amb fàbriques pròpies o comprant-les directament a altres empreses. Amb tot, el grup òptic no va presentar l'ERO d'extinció de contractes de la plantilla fins al 20 de maig passat. I ho va fer després d'una campanya de mobilitzacions dels treballadors per reclamar a l'empresa que els comuniqués quina era la seua decisió sobre el centre de treball. Durant el mes de maig els treballadors s'han concentrat a la porta de la fàbrica, han tallat l'eix de l'Ebre (tot i que només són una trentena) i han fet vaga. Indo té una plantilla de 180 treballadors a tot l'Estat i, a més de Tortosa, té centres a Barcelona i Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.