La Facultat d'Educació impulsa una web sobre autisme per a pares i mestres

S'hi inclourà molta informació i recursos

Paco Jiménez i Mario Montero són les dues ànimes d'aquest projecte que vol arribar a les famílies i als educadors de nens i nenes autistes catalans. Es tracta de fer-los arribar informació, perquè ara mateix consideren que és escassa. Montero encapçala aquest projecte des de Londres, on viu i treballa des de fa nou anys, però ho fa a Girona, que és on va estudiar i on es va llicenciar. A més, és on té el suport del degà d'Educació, especialment sensibilitzat amb l'educació especial.

Una diagnosi d'autisme es pot fer a partir dels 18 mesos. El problema no és tant la diagnosi sinó què fer a partir d'aquí. Als pares i als educadors se'ls planteja un món sovint desconegut. Montero aposta perquè la majoria de nens autistes estiguin inclosos en l'escola ordinària. Considera que és beneficiós per a ells, per als companys de classe i per als mestres. Però això s'ha de fer amb recursos. A l'escola on treballa a Londres, a la Millbank Primary School, han fet petites adaptacions perquè els nens autistes puguin seguir una classe sense dificultats especials.

Una d'aquestes adaptacions és l'ús del PECS (Picture Exchange Communication System) en diferents matèries. És un sistema que empra imatges que despertin l'interès del nen autista per comunicar-se amb els que l'envolten. El gran problema d'aquests nens és que no tenen interès comunicatiu, d'aquí la importància del PECS.

Amb la web es vol aconseguir que famílies i mestres coneguin l'existència de mètodes com aquest i sàpiguen on adreçar-se.

Què és l'autisme?

Jiménez i Montero consideren que hi ha molt de desconeixement sobre l'autisme. De fet, la imatge que té la majoria de gent és la dels que tenen la síndrome d'Asperger, que es veia reflectida en pel·lícules com ara Rain man. Però aquesta és una de les múltiples manifestacions de l'autisme i no precisament la més comuna. De fet, ells prefereixen parlar d'espectre autista, perquè és tan ampli com les persones autistes. Cada cas és diferent. De tota manera, sí que hi ha trets comuns, com ara una hipersensibilitat sensorial, dificultats en la comunicació i en la socialització i falta d'imaginació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.