Educació

opinió

Sense planificació

Què està passant a la universitat que davant les retallades no badem boca? No hi tenim res a dir, o és que fa massa temps que acceptem passivament que ens diguin què hem de fer i com? Sembla que ja no ens quedi capacitat de reacció, justament quan ens estem jugant el futur de la universitat mateixa. Perquè el problema no són unes retallades que, efectivament, podríem entendre com a reajustaments necessaris i, fins i tot, com una oportunitat de racionalització. El problema és que no sabem per quina raó les retallades s'estan programant d'una determinada manera i no d'una altra. Quina planificació de futur hi ha darrera de les actuacions que s'estan emprenent ara? Quines conseqüències tindran per als estudis universitaris i per a la naturalesa mateixa de la universitat? Com que en la vida quotidiana tots basem el nostre comportament present en les conseqüències de futur que preveiem, és de suposar que no hi ha ningú tan insensat per dir que a la universitat les accions presents no tindran conseqüències, o que no podem saber quines seran.

Com passa en d'altres àmbits, a la universitat no hi ha cap estudi que mostri què és necessari ni què és inútil, qui és necessari ni qui és prescindible. Per tant, les retallades, en el millor dels casos, es fan de forma lineal, seguint allò que a Catalunya hem criticat tant que és el “café para todos”. Així no cal prioritzar; així tothom s'enfada una mica però s'eviten els greuges comparatius. I així, també, queda amagat el fet que les estructures de govern resten intactes.

Si l'objectiu de la universitat és la recerca i la formació de científics i professionals, quan s'empren una retallada que afecta profundament la docència i la recerca hi ha algunes preguntes indefugibles: per què les retallades comencen per la docència? I com es podrà mantenir en el futur una oferta de qualitat? Podrem seguir parlant, sense cinisme, d'excel·lència, de voluntat d'atènyer nivells d'excel·lència, quan s'aprima l'oferta docent i se suposa que els professors podem anar augmentant les nostres hores de classe tant com calgui? Com se'n ressentirà la recerca?

Fins aquest moment el que està en risc és el treball i la qualitat del treball. L'amenaça, però, va més enllà: és la universitat mateixa la que perilla. La universitat de Girona pot esdevenir altra vegada un col·legi universitari (el nom no té importància), un apèndix d'alguna universitat gran de Barcelona, o alguna cosa semblant. I el que és més greu: tot plegat sense estudis econòmics seriosos (si hi són ningú els ensenya), sense anàlisis de qualitat, de mercat, d'impacte territorial, etc. No és catastrofisme, és el que aquests dies se'ns va insinuant.

Però els universitaris no podem oblidar que tenim una responsabilitat social i una responsabilitat en el territori. Podem seguir callant?

Els signants

Signen:

Anna Maria Garcia Rovira, catedràtica d'Història Contemporània; Pere Ortí Gost, titular d'Història Medieval; Margarida Casacuberta Rocarols, titular de Literatura Contemporània; Joan Bosch Ballbona, titular d'Història de l'Art, director del Departament d'Història i Història de l'Art; Victòria Salvadó Martín, catedràtica de Química Analítica, degana Facultat de Ciències; Xavier Antich Valero, titular d'Història de l'Art; Sergi Bonet Marull, catedràtic de Biologia Cel·lular; Anna Garriga Ripoll, titular d'Economia, degana Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials; Josep Maria Terricabras Nogueras, catedràtic de Filosofia, director Càtedra Ferrater Mora; Joaquim Pèlach Busom, titular de Pedagogia; Carmen Carretero Romay, catedràtica de Tecnologia d'Aliments; Àngel Duarte Montserrat, catedràtic d'Història Contemporània; Joan Vicente Rufí, titular de Geografia Humana; Rosa Ros Massana, titular d'Història i Institucions Econòmiques; Manuel Poch Espallargas, catedràtic d'Enginyeria Química; Jordi Ferrer Beltrán, titular de Filosofia del Dret; Francesc Roca Urgell, titular de Llengua Espanyola; Javier Burgos Rincón, titular d'Història Contemporània; Carles Barceló Vidal, titular, director Càtedra Lluís Santaló d'Aplicacions de la Matemàtica; Joan Lluís Alegret Tejero, titular d'Antropologia; Enric Saguer Homs, titular d'Història i Institucions Econòmiques; Dolors Muñoz Soler, titular d'Economia; Ignasi Pèlach Busom, departament de Didàctiques Específiques; Àngel Quintana Morraja, titular d'Història del Cinema; Blanca Palmada Vélez, titular de Filologia Catalana; Xavier Besalú Costa, titular de Pedagogia; Joan Vergés Gifra, titular de Filosofia; Sadurní Martí Castellà, titular de Filologia Catalana; Giovanni Albertocchi, titular de Filologia Romànica; Rafael Ramos Nogales, titular de Filologia Espanyola; Francesc Xavier Lamuela Garcia, titular de Filologia Romànica; Anna Hervás Busquets, departament de Biologia; Ramon Alcoberro Pericay, departament de Filosofia; Lluís To Figueras, titular d'Història Medieval; Jaume Portella Comas, titular d'Història i Institucions Econòmiques; Rosalia Trias Mansilla, Departament de Biologia; David Ballester Ferrando, titular d'Escola Universitària d'Infermeria; Eduard Carbonell Esteller, catedràtic d'Història de l'Art; Pere Soler Masó, titular de Pedagogia; Carles Borrego Moré, titular de Microbiologia; Juan Manuel Sánchez Navarro, titular de Química Analítica; Eduard Bardají Rodríguez, director de LIPPSO; Anton Bardera Reig, Departament Informàtica i Matemàtica Aplicada; Josep Miquel Palaudarias Martí, titular de Pedagogia; Miquel Feixas Feixas, titular Departament Informàtica i Matemàtica Aplicada; Anna Planas Lladó, Departament de Pedagogia; Mercè Figueras Vall-llosera, agregada de Biologia Cel·lular; Josep Antoni Martín Fernández, titular d'Estadística i Investigació Operativa; Pepa Balsach Peitx, titular d'Història de l'Art; Carles Pla Zanuy, catedràtic de Genètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La crònica

Les probabilitats que t’atropelli una bicicleta

Societat

Afavorir la inclusió de joves LGTBIQ+

El Prat de Llobregat
SOCIETAT

Canet vol preservar el so de les campanes declarant-les bé cultural d’interès local

CANET DE MAR

El barri Devesa-Güell bateja una plaça amb el nom de Natàlia Molero

girona

El Col·legi de Metges distingeix Miquel Carreras, Josep Lloveras i el Bernat Jaume

GIRONA

Tensió i cops de porra a la seu de Ciutat Vella durant la protesta pel desallotjament de La Tancada

Barcelona
Sant Joan les Fonts

Adhesió a l’entitat que promou lla municipalització de l’aigua

Sant Joan les Fonts
societat

Protesta davant la Monumental de Barcelona contra la festa pel Dia Internacional de la Tauromàquia

Barcelona
societat

La subvenció per pagar el 75% de l’enllumenat nadalenc del comerç barceloní costarà 1,4 milions d’euros

Barcelona