La meitat dels universitaris creuen que el castellà s'imposarà al català a l'aula

Donen importància a l'anglès però admeten tenir mancances

Tres de cada quatre estudiants universitaris sostenen que, actualment, l'ús del català predomina respecte al castellà en la docència. No obstant això, només un 56% creuen que aquesta situació es mantindrà en el futur. Pel que fa a l'anglès, un 75% consideren que aquesta llengua és poc o gens present a la universitat actual i un 44% li atorguen un paper important en el futur. Aquestes són algunes de les dades que recull un estudi dut a terme pels serveis lingüístics de les vuit universitats públiques catalanes –entre les quals hi ha la Universitat de Girona– i que porta per títol Usos, actituds i identitats lingüístics entre l'estudiantat universitari. L'estudi es va fer a partir d'una mostra de 2.989 enquestes.

El 74% dels enquestats veu correcta l'oferta de classes en català, un 65% pensen el mateix respecte al castellà i un 11% qualifiquen d'insuficient la quantitat de classes que es fan en anglès. Un 42% prefereixen que la llengua utilitzada pel professorat sigui el català i només un 7% prefereixen el castellà. La resta d'estudiants s'inclinen per combinacions entre el català, el castellà i l'anglès.

Els estudiants consideren que l'anglès és un factor clau per desenvolupar-se amb èxit des d'un punt de vista acadèmic, professionalment i personalment. El 76% es mostren convençuts que l'anglès s'utilitzarà en un futur a la universitat. I pel que fa a la importància de dominar diferents llengües per trobar feina a Catalunya, un 96% mantenen que cal saber català; el 90%, que cal saber castellà; el 86% donen importància a l'anglès, i un 22%, al francès.

Dèficit d'anglès

Els joves reconeixen que arriben a la universitat amb coneixements insuficients d'anglès i atribueixen aquest dèficit a una formació inadequada durant l'ensenyament obligatori. Tot i estar disposats a fer un esforç extra per millorar el nivell d'anglès, veuen dificultats de temps i de diners per fer-ho realitat. I esperen de la universitat que la introducció de l'anglès en els plans d'estudi sigui gradual.

Apunts i exàmens

La meitat dels estudiants prenen sempre els apunts en català i el 9% ho fan en castellà. El 30% s'adapten a la llengua del professor. A l'hora de respondre els exàmens, el 61% ho fan sempre en català; l'11%, en castellà, i el 21% fan servir la llengua en què el professor imparteix la classe.


L'ús del català, el castellà i l'anglès en la docència
Un 74% de l'alumnat veuen bé que, abans de començar el curs, s'informi de la llengua de la classe
Un 51% són contraris al fet que, un cop anunciada la llengua de docència, es canviï
A gairebé tots els enquestats els sembla bé que el professorat hagi d'acreditar coneixements de català per accedir als llocs de treballs de les universitats
Llengua d'aprenentatge
El 47% prefereixen que el material elaborat pel professor sigui en català
A un 28% els és indiferent la llengua del material
Un 17%, a favor que es lliuri en la llengua del professor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA
SOCIETAT

Commemoraran l’arribada de La Canadenca al Pallars

TREMP
Tot Recordant

Jacqueline Kennedy, la primera dama més jove de la història dels Estats Units