Educació

El TSJ falla a favor de l'ensenyament en valencià per a l'escola de Xirivella

La Conselleria li ha comunicat al centre que va a eliminar eixa línia segons l'arranjament escolar per al 2014

És el tercer dels centres que ha comptat amb els serveis jurídics de l'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana al qual li faltava que es dictaminara una sentència. Després del CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent i del CP Rei En Jaume de Xirivella, el Tribunal Superior de Justícia dóna la raó a les famílies del Ramón y Cajal que reivindicaven el dret a matricular en un programa d'ensenyament en valencià els seus fills i a la necessitat d'obrir-hi una línia en valencià per la manca d'oferta part de l'Administració educativa.

La família que ha guanyat el judici presentarà en breu una reclamació al Ministeri d'Educació per recuperar les despeses que durant tres cursos ha hagut d'assumir per garantir-li a la seua filla l'ensenyament en valencià a un centre d'una altra localitat.

Així mateix, des de la Conselleria d'Educació s'ha comunicat aquesta setmana als Consells Escolars Municipals les unitats educatives dels centres públics que pretén eliminar per al curs 2014-2015.

S'eliminen línies

La Conselleria d'Educació proposa eliminar 187 unitats d'Infantil per al curs que ve i entre els afectats estan els dos centres públics que van guanyar als tribunals l'obertura d'unitats d'ensenyament en valencià per a Infantil, el CP Rei En Jaume i, recentment, el CP Ramon y Cajal de Xirivella. Són dues de les escoles que el curs que ve ofertaran una unitat d'ensenyament menys en Infantil de 3 anys.

Després de la sentència, el Rei en Jaume ofertava per a aquest curs dues unitats d'ensenyament en valencià. El pròxim curs es quedarà amb una. En el cas del Ramon y Cajal es passarà de tres unitats a dos. Això suposa que es pretenen eliminar dues unitats d'ensenyament en valencià al municipi, les dues unitats per les quals s'ha lluitat durant tres anys que passaren d'ensenyament en castellà a ensenyament en valencià.

El cas del Ramon i Cajal

L'escola comptava amb tres unitats d'ensenyament des d'Infantil. Dues eren en valencià i l'altra en castellà. Des de feia tres cursos que estaven pendents de sentència per tindre les tres unitats en valencià, ja que hi havia més demanda de línies en valencià per part de les famílies que places ofertades.

Aquest curs el centre ja va ofertar 3 unitats en valencià, perquè van aconseguir que se'ls aprovara un Projecte Lingüístic de Centre amb aquesta configuració, assessorats per l'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana, dins de la campanya informativa de matriculació que cada any realitza l'entitat cívica. No obstant, respecte a la demanda realitzada fa tres cursos, el TSJ valencià encara no s'havia pronunciat.

El cas és que la Secció cinquena de la Sala d'allò Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia valencià va notificar el 28 de novembre de 2013, la sentència 638/13 que es va dictaminar el 13 de novembre passat. El tribunal valencià ha estimat que es tractava d'un cas idèntic al del CP Rei En Jaume de la mateixa localitat i ha tornat a donar la raó a les famílies demandants. “Els fets han demostrat que en els tres casos on les famílies han lluitat fins al final als tribunals pel dret bàsic d'escollir el millor ensenyament possible per als seus fills ha imperat per sobre de les polítiques educatives en contra de l'ensenyament en valencià que caracteritzaren el període en què Alejandro Font de Mora va ser conseller d'Educació”, ha declarat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.

El passat 23 de novembre, el dia que es commemorava el 30 aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencia, Escola Valenciana va lliurar el Guardó a l'Ús Social del Valencià a les comunitats educatives dels tres centres que portaren als tribunals a la Conselleria d'Educació. Es va voler reconèixer el coratge d'haver lluitat sense defallir durant tres anys per aconseguir un dret bàsic, que els va convertir paradoxalment en emblema i en herois d'un fet i d'una elecció que hauria de ser de total normalitat si la LUEV estiguera desenvolupada com pertoca.

En aquell moment el CP Ramon y Cajal encara estava a l'espera d'una sentència. Una setmana més tard el reconeixement judicial ha quedat patent amb la resolució que s'acaba de conéixer.

Periple de la demanda

La demanda es va presentar l'any 2010, després que la Conselleria d'Educació desestimara el canvi de línia de castellà a valencià que havia estat aprovada pel Consell escolar del centre i amb un informe favorable de la inspecció educativa.

La manca d'oferta d'ensenyament en valencià a les escoles públiques de Xirivella va fer que una de les famílies demandats buscarà l'ensenyament en valencià a l'Escola cooperativa Les Carolines de Picassent. Durant tres cursos han hagut d'assumir les despeses de transport, menjador i pagament d'aquest centre per garantir un dret social bàsic, el dret a l'ensenyament en valencià.

Ara la família està preparant una reclamació pels diferents danys en termes econòmics i personals que li ha causat el fet d'haver de buscar una alternativa per garantir el millor ensenyament possible a la seua filla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia