Societat

sequera

Els hotels de Sitges estudien omplir les piscines amb aigua de mar

Instal·lar gespa artificial és un altra de les accions que valoren per combatre la sequera

Els hotels de Sitges estan estudiant diverses opcions per ajudar a reduir el consum d’aigua en el context de sequera actual. Sostenen que fa anys que estan “molt conscienciats amb el medi ambient”, però tot i això valoren la possibilitat d’omplir piscines amb aigua de mar o d’instal·lar gespa artificial per intentar gastar menys aigua, segons ha explicat a l’ACN el president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber.

El municipi té un consum mitjà de 246 litres per habitant i dia, segons les últimes dades de la Generalitat, de manera que supera els 200 litres requerits en la nova fase d’emergència per sequera. “Fa anys que som austers i els clients també ho són”, insisteix Stöber, que recorda que Sitges té el segell Biosphere Destination com a reconeixement a un model de turisme respectuós amb el medi ambient.

Stöber qüestiona que el volum diari d’aigua que es consumeix a Sitges estigui realment fora de la mitjana que exigeix la Generalitat. Assenyala que els 246 litres dels darrers registres és fruit d’una divisió entre els habitants censats al municipi, “sense tenir en compte que cada setmana hi ha milers de persones que pernocten als allotjaments o en segones residències”.

Més enllà de les dades, el sector ha entrat a la nova fase de la sequera pendent de quin impacte pot causar la sequera. A priori, descarten una afectació important a les piscines perquè el Gremi assegura que tots els negocis les tenen plenes i disposen de circuits interns de manteniment. Pel que fa als jardins, admeten que s’exposen a perdre la qualitat d’aquest entorn per la impossibilitat de mantenir el reg com fins ara.

Sobre aquestes dues qüestions, el Gremi veu camí per buscar alternatives que siguin compatibles amb la sequera, que donen per fet que serà un fenònen estructural al qual “no quedarà més remei que adaptar-s’hi”. És en aquest sentit que estudien estendre l’ús de piscines basades en aigua de mar, les quals no podrien estar connectades a la xarxa d’aigua actual. Stöber relata que ja hi ha algun hotel que ha experimentat amb aquesta alternativa i creu que serà una tendència a l’alça si les pluges no arriben amb ganes.

Pel que fa als jardins, si bé és cert que a Sitges no hi ha molts hotels amb gespa exterior, el president del Gremi diu que també estan valorant alternatives menys demandants d’aigua. Els establiments amb més àrea enjardinada estudien instal·lar gespa artificial, que, tot i que també necessita aigua, no arriba als mateixos consums que els jardins naturals.

La instal·lació d’aixetes amb polsadors automàtics i sistemes de reducció de la pressió són altres eines d’estalvi que Stöber assegura que estan molt arrelades als establiments, així com també els missatges de conscienciació cap als clients. “L’estalvi d’aigua no és un tema que treballem ara perquè hi ha sequera, sinó que fa anys que estem mentalitzats en reduir la petjada de carboni”, insisteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.