Societat

Societat

Recuperen un nucli abandonat d'Ulldecona

El repte de ser un poble

Una desena de veïns i els estiuejadors han permès la regeneració de la Miliana, un nucli d'Ulldecona que fa només dos anys que té aigua i clavegueram

Els habitants es coordinen com una cooperativa

Perdut entre camps d'oliveres i vinyes oblidades, a mig camí entre la Galera i Ulldecona, emergeix com un petit oasi el poble de la Miliana. Quatre cases desordenades que rodegen un pou de pedra. És el més petit dels cinc barris d'Ulldecona (Montsià) i el que ha perdut més població en les últimes dècades. La seva història es remunta a fa poc menys de dos segles. S'explica que dos germans de Terol van arribar a aquestes terres amb els seus ramats a la recerca de pastures i van construir-hi un pou, que va ser la llavor dels primers masos, els quals es van anar expandint al seu voltant. A principi de segle, la Miliana rondava els 160 habitants i disposava d'una escola i d'una fonda per als viatgers, els quals solien parar a la Miliana per passar-hi la nit durant les llargues travessies.

Finalment, cap als anys trenta es va produir una allau de migració cap a pobles més grans o ciutats a la recerca de noves oportunitats. Així, la Miliana es va convertir en un poble abandonat.

Entre les cendres

En Marc, d'Ulldecona, i la seva dona Wendy, originària d'Escòcia, tot just havien acabat el doctorat quan van decidir deixar Terrassa i comprar-se un solar a la Miliana per instal·lar-s'hi. Així, l'any 2003 va començar el repoblament. Al cap de poc van arribar en Rafael, d'Alcanar, juntament amb la M. Carmen, d'Ulldecona, que van comprar una casa i la van rehabilitar. De mica en mica, el poble es va anar arreglant i, d'aquesta manera, la seua gent es va començar a organitzar.

Ja en aquell moment, moltes de les cases de la Miliana eren propietat de gent d'Ulldecona que es deixava veure pel poble durant els caps de setmana i a l'estiu, o bé hi tenia cases de camp. Entre tota aquesta gent es va tirar endavant la iniciativa d'electrificació de la Miliana i l'Ajuntament d'Ulldecona va emprendre'n el procés. Per aconseguir-ho només calia un requisit: que el poble tingués un mínim de 25 persones empadronades. D'aquesta manera, la Miliana va obtenir la consideració de nucli urbà. Després d'assolir el primer gran repte, la Miliana va aconseguir fa dos anys aigua i clavegueram. La segona fase d'aquesta instal·lació serà la implantació d'un sistema de depuració natural.

Actualment, al poble viuen en Guillem i l'Eulàlia, un matrimoni de Barcelona; la Puri, la mestra de l'espai de joc L'Espígol de la Miliana; la família de la Wendy i en Marc, i la M. Carmen i en Rafael amb els seus dos fills. A més, també hi estiuegen dues famílies holandeses, dos belgues i uns francesos.

El model d'organització del municipi és com el d'una cooperativa on cadascú aporta el que pot. En paral·lel, s'estan impulsant iniciatives per atreure el turisme rural. Els habitants de la Miliana s'han enamorat del seu silenci i de la riquesa paisatgística que ofereixen els voltants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia