Societat

Els veïns s'uneixen per evitar les obres de la residència L'Onada de Tortosa

L'empresa ja té permís per reprendre els treballs, però ha d'ampliar el projecte i buscar finançament

Un forat ple d'herbes marca el solar que ocuparà la futura residència de l'empresa L'Onada a Tortosa, entre el barranc de la Llet i el carrer Bisbe Serra, a la partida de Sant Llàtzer. Les obres estan aturades des del febrer del 2007, ja que l'ACA va detectar que els terrenys que l'Ajuntament havia venut en subhasta pública –i que L'Onada va comprar el 2005 a un «preu polític» de 72.000 euros, amb la condició de fer-hi una residència geriàtrica– eren inundables. En concret, és un solar del pla de les Oblates, entre l'església de Sant Llàtzer i les vies del ferrocarril, amb 2.664 metres quadrats. Uns terrenys que l'Ajuntament va passar de considerar domini públic a bé patrimonial, en el marc d'una alteració jurídica aprovada el 31 de desembre del 2001, durant un ple extraordinari.

Els veïns afirmen que el solar no només es trobava en una zona inundable, sinó que a més era una zona verda. De fet, diuen que amb la venda dels terrenys es va perdre l'únic parc públic que tenien al raval de la Llet. Els veïns qüestionen que els terrenys apareguessen com a «parcel·la d'equipaments» en aquella operació urbanística, ja que asseguren que es tractava d'una zona verda. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha assenyalat que el solar adquirit per L'Onada «no ha estat mai» una zona verda.

Bel encara era a l'oposició quan el govern de Joan Sabaté (PSC) va subhastar i adjudicar el solar, però CiU va votar-hi a favor, tot i denunciar la inundabilitat dels terrenys i la política «erràtica» de l'Ajuntament. Així, l'alcalde ha explicat que els veïns van anar a parlar-li abans i després de les eleccions i que entenia el seu neguit. Però ha insistit que els terrenys de la residència eren una zona d'equipaments i no una zona verda. A banda, Bel ha afegit que, amb les obres de canalització que es faran d'acord amb l'ACA i les que ja s'estan fent a l'altra banda del canal de l'Esquerra i de les vies del tren, amb la urbanització dels plans parcials dels portals centre i nord, els veïns no hauran de patir més per la inundabilitat de la zona. Finalment, Bel ha assenyalat que l'empresa ja té tots els permisos per poder reprendre les obres, i que L'Onada estava fent un concurs privat per adjudicar els treballs.

De fet, fonts de l'empresa van confirmar ahir que ja tenen tots els permisos i que durant els dos últims mesos s'han fet els tràmits per adjudicar l'obra a una constructora. A més, van afegir-hi que ara estan treballant en l'ampliació del projecte definitiu de les instal·lacions. A més, també busquen finançament, ja que el préstec que els van concedir el 2005 ja hauria caducat. De fet, les obres havien de començar el gener del 2006 perquè la residència iniciés la seua activitat el febrer del 2007, amb un pressupost de 3,6 milions. Ara L'Onada preveu fer-hi una inversió de més de 5 milions d'euros, entre l'obra i l'equipament, i que la residència entre en funcionament el segon semestre del 2010.

Un complex de referència
El projecte executiu i la direcció tècnica de les obres de la residència de L'Onada a Tortosa aniran a càrrec de  l'arquitecte Xavier Àlvarez i Pascual, que pretén convertir l'entorn del centre geriàtric en una zona de passeig per als usuaris, integrada a la dinàmica del barri. El complex inclou 12 places de pisos tutelats, 30 places de centre sociosanitari, 70 places de residència i 30 places de centre de dia. D'altra banda, quant a la distribució de places públiques i privades, L'Onada posarà a disposició del Departament d'Acció social i Ciutadania un mínim d'un 50% de les places totals del centre, «per oferir un servei públic en un complex de luxe». El complex geriàtric tindrà una superfície construïda d'uns 4.000 metres quadrats, amb àmplies terrasses comunitàries i zones comunes com salons, un menjador, una zona d'aigües amb un pediluvi per activar la circulació sanguínia de les cames, un menjador per usuaris dependents, un menjador exterior d'estiu, cuina i una bugaderia interna. A més, també hi haurà una zona de despatxos mèdics i socials, una sala de cinema, gimnàs, perruqueria, una àrea de podologia, una consulta de fisioteràpia i sales d'activitats.
Les obres per resoldre la inundabilitat
El conveni entre l'Ajuntament de Tortosa i l'ACA, aprovat pel ple de consistori el 2 de febrer d'enguany, adverteix que la residència de L'Onada estarà al costat del barranc de la Llet, en una zona «on existeix el risc de desbordament». Així, l'ACA manifesta la necessitat d'executar una sèrie d'obres per millorar la capacitat de desguàs del barranc i per fer-la compatible amb la urbanització del seu marge esquerre. En aquest sentit, el promotor de la residència va proposar el recreixement del mur de protecció del seu sector, sense que ultrapassi la paret del seu edifici, una obra que hauria de fer-se simultàniament a la construcció del complex. A banda, per millorar el desguàs de tota la conca del barranc, l'ACA proposa realitzar l'ampliació del pas del barranc per sota de la línia del tren. En qualsevol cas, les obres no es podrien fer fins després del buidatge del canal, d'acord amb la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre i amb els permisos de Renfe per la possible afectació dels serveis ferroviaris. A banda, el projecte constructiu de la canalització del barranc de la Llet ha d'estar redactat per l'Ajuntament dins del 2009, per poder executar les obres durant els anys 2010 i 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La ronda de Dalt, una ferida que supura

Barcelona
Agustí Cortés
Bisbe de Sant Feliu de Llobregat

“Quan es va fer la partició, aquí no hi havia res que pogués ser un bisbat”

Barcelona
Oscar Palomino i Joan Hernàndez
Portaveus de Millorem Barcelona

“Si no tapen la ronda del Mig, farem talls quan torni el Barça”

Barcelona

“Per què no fan primer el tram més perjudicial per a la salut?”

Barcelona

“No volem una paret amb plantes”

Barcelona
GIRONA

Girona busca l’equilibri entre l’auge ciclista i els veïns

GIRONA
opinió

La ronda de Dalt i la ciutat construïda

Arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona
Olot

Recullen firmes per preservar l’únic espai verd del Montsacopa

Olot

El CCM diu que s’ha estalviat 2,11 milions d’electricitat des del 2021 pel sanejament d’aigües

Mataró