Societat

Càritas intensifica les gestions per obrir un menjador social a Tortosa

La catedral serà l'escenari d'un concert solidari de Nadal per comprar menjar

El president de Càritas Interparroquial de Tortosa, Lluís Lamote, va explicar ahir que el Banc d'Aliments també està «desbordat» per fer front a la nova pobresa. De fet, si Càritas de Tortosa rebia abans uns 55.000 quilos d'aliments cada any, des de l'últim trimestre del 2008 el Banc d'Aliments ha reduït aquesta quantitat a la meitat. Per tant, hi ha més pobres que fa un any i menys aliments per repartir. Segons Lamote, Càritas va començar a notar un increment de la demanda també a partir de l'últim trimestre de l'any passat, de fins al 50%. «La situació no s'ha estabilitzat, sinó que ens està venint gent que fins ara no s'atrevia a venir a Càritas, però que ara fa mesos que estan a l'atur i no els arriba per pagar la hipoteca», va remarcar. «La situació és alarmant, perquè tot indica que la crisi va per llarg», va dir.

A banda, Lamote va detallar que Càritas està intensificant les gestions per poder obrir un menjador social a Tortosa. Tant el president de Càritas Interparroquial com el responsable de mitjans de comunicació del Bisbat, Víctor Cardona, van advertir que el perfil de la gent que els demana aliments (els dimarts i els dijous a la tarda) no és ben bé el mateix que el dels usuaris de la Casa de Transeünts, gent de pas que necessiten dutxar-se, canviar-se de roba, un sopar i un llit per dormir. Tampoc és ben bé el mateix perfil dels que podrien beneficiar-se del menjador social, persones que per diferents motius no tenen capacitat per cuinar o preparar els aliments. «Obrir un menjador social no és fàcil i volem fer-ho bé», va afirmar Lamote, que va avançar que ja han mirat un local per obrir-hi el menjador. La cuina del seminari i la de la residència Sant Miquel Arcàngel són algunes de les alternatives per elaborar els menús.

«Un granet de sorra»

Lamote també va comparèixer acompanyat pel degà del capítol de la catedral, Josep Maria Tomàs. L'objectiu era presentar el primer concert solidari en favor de Càritas Interparroquial, que es farà a la catedral tortosina el 19 de desembre amb la participació d'una dotzena de grups, entitats i institucions musicals de Tortosa. «Històricament, la catedral no només tenia la seua funció de lloc de culte, ja que també existia l'hospital de Santa Maria, i un dels canonges s'encarregava de repartir les almoines als pobres, des del forn de la canonja», va recordar mossèn Tomàs. El degà de la catedral va explicar que, després de conèixer la greu situació que travessa Càritas, al novembre van decidir que estaria bé organitzar un concert solidari, perquè tant les entitats musicals com els ciutadans de Tortosa puguen «aportar el seu granet de sorra» per fer front a la nova pobresa. «Els grups, les entitats i els músics tenim molta il·lusió de poder consagrar-nos artísticament a la catedral amb aquest concert, i assumim aquest acte amb molt de respecte i orgull», va valorar un dels organitzadors del concert i membre de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, Domingo Tomàs. A més de la Colla Jove, al concert també participaran l'Orfeó Tortosí, Montse Castellà, el Conservatori de Música, el Jove Cor Flúmine, la Banda Manel Martínez i Solà de l'EMD de Jesús, els Cantaires de l'Ebre Delta, els Gaiters de l'Aguilot, Rossend i Cecília Aymí, el Cor Flúmine, la Banda Municipal de Música, i el Grup Instrumental de l'Aula de Música Tradicional i Popular de Tortosa. En aquest sentit, s'espera la participació directa de més de 250 músics. La venda d'entrades es farà a les parròquies de la ciutat, però també en alguns comerços, a un preu de sis euros, tot i que també es podran adquirir el mateix dia del concert a la catedral.

2.800 quilos d'aliments

GUSTAU MORENO

A Tortosa, Càritas atén cada setmana entre 180 i 250 famílies, i per tant els seus aliments arriben a unes 1.300 persones. Càritas, l'associació de voluntaris de «la Caixa» i el centre comercial Sabeco van realitzar dissabte un campanya de recollida d'aliments entre els clients d'aquesta gran superfície. El president de Càritas Tortosa, Lluís Lamote, va valorar molt positivament la resposta solidària de la gent, ja que durant tota la jornada van recollir uns 2.800 quilos d'aliments (sobretot llet, arròs, llegums, oli, cacau en pols i conserves) i bolquers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La 13ena Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt

Acaben les obres de substitució del col·lector a la riera d’Arbúcies

arbúcies
societat

Funcionaris de presons protesten per l’acord laboral amb quatre sindicats

Barcelona
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona
Infraestructures i Serveis

La millora de la C-37 entre Valls i Pont d’Armentera, aquesta tardor

Valls
Infraestructures i serveis

Nou itinerari per a vianants i ciclistes entre Manresa i Santpedor

Manresa