El Manifest de la Mercè per la Llibertat s'oposa a prohibir la festa

Jaume Sisa i Natàlia Molero el presenten amb 280 signatures més

El manifest està dirigit a tots els ciutadans de Catalunya –taurins, antitaurins i indiferents– però de manera especial als parlamentaris, als quals recorden que, a més de la realitat cultural, festiva, tradicional, econòmica i social d'aquesta festa, allò que està en joc si es prohibeix «és un espai més de llibertat, de la llibertat de tots». El cantant Jaume Sisa, que prestava ahir la seva cara juntament amb l'escriptora Natàlia Molero, a la presentació del manifest, recorda que «a ningú l'obliguen a anar als toros» perquè és una decisió que pertany a l'àmbit privat de cadascú, i fa una advertència als representants del Parlament de Catalunya. Segons ell, «per raons polítiques i electoralistes» no es pot, per un costat, prohibir les curses de toros i, per l'altre, permetre els correbous.

Sisa es defineix com a «no taurí en termes estrictes» però gens «antitaurí» i defensa els toros com un patrimoni cultural i tan català com tantes d'altres tradicions del país. El cantant del Poble Sec, a més, es mostra estranyat per la «virulència» i el «fonamentalisme» expressats públicament pels que volen prohibir les curses de toros, segons ell. L'escriptora gironina Natàlia Molero, que es defineix com a taurina i independentista, nega, en respondre les preguntes dels periodistes, que aquest debat tingui res a veure amb el conflicte Catalunya-Espanya.

Segons ella, el problema polític és que cada cop sembla més evident que les dues societats no encaixen per més que pesi a tothom i que la millor opció per Catalunya serà «marxar». Això, avisa, no té res a veure amb els toros, que recorda que són una tradició amb arrels i història a Catalunya i amb afició indiscutible a Barcelona, Girona o Olot. Molero explica que els seus pares havien d'anar a veure cinema a Perpinyà durant el franquisme i avui ella ha d'anar a veure toros a França. «La llibertat d'opció comença respectant la llibertat de tots els altres», conclou. El científic Jaume Josa explica que el manifest té el nom de la patrona de Barcelona perquè va ser durant la passada festa major que va sorgir la iniciativa, i que no s'ha presentat fins ara perquè no ha estat fins ara que s'ha tramitat la iniciativa legislativa popular (ILP). Josa confia en l'actitud «intel·ligent i assenyada» dels parlamentaris catalans de no votar a favor de la ILP perquè «el debat entre taurins i antitaurins no el comparteix la major part de la societat catalana». En aquest sentit, el coordinador de la Plataforma per a la Promoció i Difusió de la Festa dels Toros, Luis Corrales, afirma que la gran majoria de catalans són «indiferents» a les curses i, per tant, tampoc defensen que es prohibeixin. El problema, segons ell, és que una minoria antitaurina –«180.000 firmes són només el 2,89% de la societat catalana»– pretenen prohibir una festa que, a Catalunya, té una altra minoria d'aficionats.

Fins a 283 persones han signat el manifest contrari a la prohibició, entre els quals hi ha noms coneguts com els dels pintors Miquel Barceló i Joan Pere Viladecans; els cantants Kiko Veneno i Mayte Martín; els periodistes Joan Barril, Ramon de España, Arcadi Espada, Manuel Trallero i Josep Puigbó; els directors de teatre Calixto Bieito, Albert Boadella i Mario Gas; els actors Josep Maria Pou, Carles Canut, Carles Flavià, Pep Munné i Enric Majó; els escriptors David Castillo, Félix de Azúa, Joan de Segarra, Robert Saladrigas i Pere Gimferrer; els pastissers Escribà; els professors Francesc de Carreras i Anton Maria Espadaler; els presentadors Jordi Estadella i Jordi Evóle, El Follonero, o l'empresari Enric Reyna.

JAUME SISA
CANTANT
«Per raons polítiques i electoralistes no s'oposen als correbous molts dels que s'oposen a les curses de toros»
NATÀLIA MOLERO
ESCRIPTORA
«Els meus pares anaven al cine a Perpinyà i jo haig d'anar a veure toros a França. La llibertat d'opció comença respectant la llibertat dels altres»
JAUME JOSA
CIENTÍFIC
«Estic segur que els parlamentaris actuaran de manera assenyada. El debat entre taurins i antitaurins no el comparteix la societat catalana»
LUIS CORRALES
pLATAFORMA PER A LA PROMOCIÓ I DIFUSIÓ DE LA FESTA DELS TOROS
«La majoria de catalans són indiferents als toros. Una minoria antitaurina vol prohibir una festa d'una altra minoria»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA