La Generalitat desestima instal·lar una residència de disminuïts psíquics a Bítem

El govern català ha desestimat definitivament la instal·lació d'una residència per a persones amb discapacitat psíquica i trastorns de conducta a la colònia Gassol, també coneguda com la Masada de Bítem. Segons va explicar el director dels serveis territorials d'Acció Social i Ciutadania, Adam Tomàs, en declaracions a Ràdio Ebre, el motiu principal és l'alt cost del projecte, ja que seria massa car instal·lar-hi una residència sense afectar greument el patrimoni cultural. Comprada l'any 1936 per la Generalitat republicana, la Masada de Bítem és un dels pocs edificis del govern que no va ser requisat per la dictadura franquista, i l'any 2005 Agricultura va cedir-la a Benestar i Família.

La colònia Gassol està considerada com a bé cultural d'interès local en el catàleg municipal de Tortosa, i la comissió territorial de Patrimoni ja va informar desfavorablement de l'actuació, el juliol del 2008. Segons aquella resolució, les obres de la residència malmetrien «sense cap mena de dubte» la composició i la distribució de l'edifici, així com els jardins i les pintures dels seus paraments, «un dels elements més característics». De fet, per alterar la Masada de Bítem, hauria calgut fer una descatalogació de l'edifici com a bé cultural d'interès local, una mesura que també hauria requerit un informe favorable previ del Departament de Cultura. Però «pels valors patrimonials propis de la Masada de Gasol i dels seus jardins», Patrimoni ja va advertir que l'informe preceptiu de Cultura també «seria desfavorable». Davant d'això, l'Ajuntament tortosí va arribar a oferir uns altres terrenys, amb l'objectiu que la residència s'acabés construint al municipi. Amb tot, el govern va preferir impulsar un altre projecte de residència al Baix Ebre, però a Deltebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.