Cavalcades en remull

A Tarragona, Ses Majestats van poder fer tot el recorregut sense mullar-se gaire; a Reus, en canvi, la pluja sí que va aparèixer

Una finestra de bon temps, amb quatre gotes mal comptades, va permetre que Ses Majestats arribessin a Tarragona. Melcior, Gaspar i Baltasar van trepitjar terra tarragonina més aviat del que era previst, quan només passaven cinc minuts de les sis de la tarda. En l'argot ciclista, es diria allò que van superar el millor dels horaris previstos per l'organització. Potser per allò que la cavalcada, de la qual es compleixen cent anys, va ser retransmesa pel circuit català de TVE, i ja se sap que la televisió sempre mana. Això va provocar que el ritme fos frenètic, accelerat i extremament àgil. La canalla, però, era aliena a tot. Com sempre, depenent de l'edat, el grau d'il·lusió i d'hiperactivitat és oscil·lant. Els que descobreixen la màgia dels Reis, amb uns ulls com taronges, i els més grandets i avesats ja van per feina. Al cap i a la fi, tot suma.

Un cop van haver baixat del vaixell, hi va haver el parlament del rei Gaspar, que va recomanar als nens i nenes que tinguin més cura dels parcs i jardins de la ciutat. Sense perdre el temps, li va prendre el relleu la regidora de Festes, Sandra Coloma, que va reiterar la bondat de la canalla tarragonina, símptoma inequívoc que els tres monarques es passarien tota la nit de balcó en balcó i que avui, quan es llevessin encara amb son, comprovessin que els seus desitjos s'havien fet realitat.

Hi havia urgències, i això va fer que els Tres Reis de l'Orient dediquessin molt poca estona a saludar els seus incondicionals enfervorits.

Com que el cel es negava a plorar, els focs van encendre la nit i van posar les bases d'una nova cavalcada. Tot va tornar a començar al carrer Reial, al costat dels Infants, i des d'allí, el recorregut de sempre: plaça dels Carros, Apodaca, Mitja Lluna, Unió, rambla Vella, Sant Agustí i fi de trajecte a la plaça de la Font.

La cavalcada de Reis va deixar tot un reguitzell d'imatges que sovint es repeteixen en la nit més màgica de l'any, i que, per motius televisius, es va desenvolupar contra rellotge.

La pluja fa que arribin amb quadriga a Reus.

Les inclemències meteorològiques van fer que ahir els tan esperats Reis Mags de l'Orient no poguessin arribar amb helicòpter tal com ja és tradició a Reus. Molta estona abans que toquessin dos quarts de cinc, els reusencs es van aplegar al bell mig del parc Sant Jordi per esperar l'arribada de Melcior, Baltasar i Gaspar, que van fer acte de presència amb quadriga una mica més tard de l'hora indicada. Es van fer esperar, però va valdre la pena, perquè les cares dels més menuts eren expectació pura tot i la pluja, que insistia a treure el nas. L'alcalde de la ciutat, Lluís Miquel Pérez, acompanyat de la regidora de Cultura, Empar Pont, va donar la benvinguda a Ses Majestats, i el rei Baltasar va dirigir unes paraules als més menuts, als quals va dir que esperava que s'haguessin portat bé durant tot l'any, per no haver-los de dur carbó. Abans de començar la cavalcada, els Tres Reis Mags van visitar els nens i nenes que estan ingressats a l'hospital Sant Joan, els avis del sociosanitari i els residents de l'ICASS del passeig Mata.

L'estel que marca el camí guiava el seguici de patges i Reis pels carrers de la ciutat. La cavalcada va començar al carrer Ample i va anar desplaçant-se fins a la plaça del Mercadal, on els Reis Mags de l'Orient van rebre les claus màgiques de la ciutat. Més de sis-centes persones van participar en la cavalcada, que enguany estrenava cinc carrosses: una mina de carbó, una que era plena de joguets i tres més de fantasia. Milers de persones van ser el públic d'un esdeveniment que aixeca admiració entre els més petits. I n'hi ha per a això per a més. Pablo Iglesias, que té quatre anys, no va articular ni una paraula mentre esperava l'arribada dels Tres Reis Mags, i Marina Ferran, de tres anys i mig, tenia deliri per veure de prop els reis Melcior i Gaspar. La nena sí que va explicar que havia demanat als Reis un casc de color rosa per anar en bicicleta i un ordinador de color groc. Pau Morera, amb tres anys i mig, explicava que ell havia estat més bo que la seva germaneta Anna, que només en té un, i enmig de tants nervis va confessar que li faria il·lusió que els Reis li portessin un cotxe i una grua. I Laia Ruiz, de quatre anys, contràriament a la seva germana petita, la Lídia, no vol nines, sinó una moto, i que la hi porti el rei Gaspar.

Olor d'espígol a la Riera

Un dels pocs municipis que encara conserven la tradició d'atreure els Reis Mags d'Orient amb l'aroma de les atxes d'espígol és la Riera de Gaià, al Tarragonès. Els nens del municipi van a recollir les herbes necessàries uns dies abans de l'arribada de Ses Majestats, i ahir, durant la cavalcada, van fer cremar les atxes per tal que la comitiva no es perdés i fos capaç de trobar el camí correcte fins a les cases de tots els infants rierencs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.