Aragó rep amb sorpresa i malestar la decisió de Barcelona

L'alcalde de Saragossa havia proposat a Andorra fer els jocs conjuntament, excloent-ne Catalunya

Aragó ha fet una aposta estratègica molt important amb l'esquí: ha creat una empresa pública, Aramón, que s'ha fet titular de les principals estacions i dirigeix la seva expansió, destinada a convertir l'esquí aragonès en una referència al Pirineu, en clara competència amb les estacions catalanes. En aquesta estratègia s'emmarca la candidatura dels Jocs d'hivern del 2022, que lidera per primer cop Saragossa, després que Jaca hagi estat eliminada anteriorment en tres ocasions. I totes, per falta de la massa crítica i la potència urbana que, ara, una ciutat com Saragossa sí que li pot donar.

Ara, la cursa aragonesa pels Jocs d'hivern es troba amb un obstacle inesperat i no gaire desitjat. L'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, va dir ahir que no en sabia res, de les intencions d'Hereu. Tot i això, va dir que Saragossa plantejarà una «batalla digna» que espera guanyar pel fet de disposar de més suport ciutadà i de tenir «tot Aragó al darrere». També va assegurar que Saragossa és la preferida pel COE, que és qui haurà de decidir quina candidatura de l'Estat es presenta per als Jocs del 2022. El president aragonès, Marcel·lí Iglesias, també creu que Aragó té millors trumfos i va lloar les pistes d'esquí aragoneses.

L'alcalde de Jaca, Enrique Villarroya, va lamentar que Barcelona presenti ara candidatura, quan, segons ell, Jaca es va retirar de la cursa pels Jocs d'hivern per no perjudicar les possibilitats de Barcelona per als Jocs d'estiu del 1992. La realitat, però, és que aquesta retirada no va ser voluntària, sinó que va ser el COE qui va instar les dues candidatures d'hivern, Jaca i Granada, per tal de no perjudicar Barcelona.

Una cosa similar ha passat amb la candidatura de Saragossa-Pirineus i la de Madrid 2016. En un principi, Saragossa ho plantejava per al 2018. Però el COE va convèncer Belloch d'esperar al 2022 per no perjudicar Madrid. Finalment, Saragossa-Pirineus 2022 es va posar en marxa aquesta tardor, un cop Madrid va perdre davant de Rio de Janeiro.

El vet al Pirineu català

La candidatura de Saragossa pot haver pagat cara la decisió de vetar el Pirineu català de la seva candidatura. Belloch va proposar l'estiu del 2008 a l'anterior cap de govern d'Andorra que el Principat s'incorporés a una candidatura que seria «dels Pirineus», però sense comptar-hi Catalunya. Això va irritar Lleida i les estacions catalanes, que van reclamar una candidatura unificada. L'últim cop que ho van demanar va ser aquest novembre, en què l'alcalde, Àngel Ros, va advertir que, si no hi havia candidatura unitària del Pirineu, n'hi hauria una de catalana. Finalment, així ha estat.

Andorra, a l'expectativa

d.m

Andorra assisteix als moviments preolímpics dels seus veïns en silenci però amb un gran interès. Un portaveu del govern andorrà va explicar ahir a aquest diari que la proposta catalana està en un estadi molt inicial i que no afecta directament Andorra, de manera que el govern andorrà prefereix mantenir-se al marge de la discussió. Tot i això, els mitjans digitals andorrans coincidien a destacar ahir el fet que la candidatura anunciada per Jordi Hereu exclou les estacions andorranes i que no hi ha hagut cap contacte entre dirigents catalans i andorrans sobre aquesta qüestió. De fet, durant el seu anunci l'alcalde de Barcelona va dir, en resposta a un periodista, que el moviment econòmic que generarien els jocs podrien beneficiar Andorra malgrat que no participés directament en l'esdeveniment. El COI s'ha mostrat fins ara reticent a les candidatures conjuntes entre dos estats, i la tradició és que cada comitè olímpic estatal presenti un projecte propi. Tot i això, la idea d'uns Jocs conjunts no desagraden a Andorra, que tindria dificultats logístiques per organitzar-los en solitari malgrat disposar de les instal·lacions esportives. Quan el 2008 Saragossa va proposar a Andorra participar-hi, la resposta andorrana va ser que havien de ser uns jocs unitaris de tot el Pirineu sense excloure ningú. Consultat el COI, però, es va descartar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.