El nou accés pel portal del Roser no satisfà els veïns de la Part Alta

Per CiU «sembla l'entrada a Alcatraz», i demana que en minimitzin l'impacte

Ja fa temps que el portal del Roser provoca discrepàncies i discussions entre els representants de les associacions veïnals, l'Ajuntament i els partits de l'oposició. Tot indica que el nou sistema que regularà l'accés al nucli antic de Tarragona entrarà en funcionament la setmana que ve, i per això l'associació de veïns Casc Antic i la de la catedral, així com el principal grup de l'oposició, CiU, van denunciar la poca adequació del projecte a l'entorn. «Sembla l'entrada a la presó d'Alcatraz», va ironitzar el regidor convergent Jordi Sendra, que va demanar al consistori que «minimitzin el bony del portal del Roser perquè ho han fet sense pensar». A més, va qüestionar la idoneïtat de situar tot el muntatge de pilones «a tocar d'un monument que és patrimoni de la humanitat». En aquest aspecte, va denunciar també la «descoordinació entre les àrees de Patrimoni, Mobilitat i Turisme», recordant que fa uns dies es va decidir eliminar la caseta d'informació turística perquè trencava l'estètica de la muralla, però que, en canvi, l'acumulació de pilones ja els sembla bé. Sendra també va acusar els responsables de l'àrea de Mobilitat de no informar prou els veïns. Per això va demanar que es minimitzi l'impacte: «Que s'eliminin els elements que sobren i que s'adaptin la resta a l'entorn.» També es van queixar que l'entrada al portal venint de la via de l'Imperi és molt difícil, i que això farà que els cotxes hagin d'anar a fer una volta massa lluny.

Als veïns, tampoc

Tot i que l'obra no agrada a cap de les tres associacions de veïns de la Part Alta, el grau d'insatisfacció no és el mateix. L'associació de veïns Casc Antic i Voltants i la de la catedral van comparèixer juntament amb els representants de CiU per donar a conèixer el seu mateix parer. «Exigim a l'Ajuntament que ens presenti el projecte perquè com a associació de veïns que som n'hauríem d'estar al corrent i no en sabíem res», va reclamar el vicepresident de l'associació de veïns Casc Antic, Quim Castellví, que va acusar el consistori d'actuar «sense consultar» i va proposar solucions: «Tenim alternatives al que s'ha fet.» El portaveu de l'associació de veïns de la catedral, Jordi Ferré, va demanar la retirada de la càmera de vigilància que hi ha just al costat de l'arc del portal perquè considera que vulnera la privacitat de les persones. Fent-se ressò de les crítiques de CiU per la poca coordinació dins de l'Ajuntament, Ferré va demanar la dimissió de la regidora responsable de Patrimoni, Rosa Rossell. Als veïns de l'associació de veïns Part Alta tampoc no els agrada la nova fesomia dels accessos al portal del Roser. «No he d'enganyar perquè tampoc no ens agraden i els ferros del costat no sé per què hi són», va explicar el president de l'ens, Manel Rovira. Tot i això, no comparteix que les crítiques es facin ara, just quan està a punt d'obrir-se al públic: «Això s'hauria hagut de fer fa uns quants mesos, però no ara.» Rovira, a més, també es va queixar que ningú no els ha informat amb exactitud del projecte de la pilona.

«CiU va optar per l'immobilisme»

S.C

El regidor responsable de l'àrea de Mobilitat, Carles Castillo, es va defensar de les acusacions de CiU recordant que el grup convergent es va mantenir al marge: «No tenen gaire a dir respecte a la Part Alta i el portal del Roser, perquè quan van tenir l'oportunitat de fer alguna cosa van optar per l'immobilisme.» Castillo va justificar l'actuació «per protegir l'arc del portal del Roser, i que ningú dubti que la millor manera per protegir un element patrimonial tan important com és el portal del Roser és la limitació viària». Pel regidor, també és el tret de sortida a la transformació del nucli antic tarragoní en zona de vianants: «Per fi comença a ser una realitat i el tancament del portal del Roser és el primer pas de tot el procés que comença aquest any.» Finalment, va insistir que el projecte té el vistiplau del Departament de Cultura i de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.