Els alcaldes de Salt demanen seny i diàleg

Salvador Sunyer, Xavier Corominas i Jaume Torramadé fan una crida a desvincular la inseguretat de la immigració

Salvador Sunyer defensa que l'alcaldessa no pot fer més del que fa, i aplaudeix la seves accions a favor del diàleg: «De moment, ja han començat a parlar-ne. Ara, si insulten l'alcaldessa, comencem malament. S'ha de parlar amb els capdavanters de cada grup perquè convencin els que van a darrere.»

Sunyer diu que, per resoldre els problemes de Salt, cal el suport de totes les administracions. Precisament, Corominas també reclama un esforç de concertació entre l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament, ja que el remei als problemes de Salt ha de venir del camp socioeconòmic: «Feina i cultura implica integració, i això s'escapa de les atribucions exclusives del municipi.» També planteja qüestions urbanístiques: «Tots els municipis han de tenir una quota d'habitatges socials, per evitar concentracions exagerades en una sola ciutat, que ja s'ha demostrat que no és bo.» Algunes de caràcter polític: «Drets i deures per als nouvinguts.» I de judicials: «Cal una justícia de proximitat, igual que hi ha policia de proximitat.»

Torramadé veu dos camps d'actuació. La immigració, a través de programes de reequilibri social, i la inseguretat, a combatre a través de les accions policial i judicial, i de programes socials: «Són dos temes que s'han d'abordar, però no des d'una perspectiva reduccionista i com a sinònims, perquè no tenen cap relació. Qui ho fa s'equivoca.»

Tots tres exalcaldes coincideixen que el problema de la inseguretat és real i cal abordar-lo. «No són sensacions –opina Torramadé–, i afecta tots els col·lectius. Hi ha molts immigrants que també se senten insegurs i també demanen un increment de la seguretat al municipi.» I Sunyer hi afegeix: «M'han robat tres cops amb els tres alcaldes últims; sempre estirades de bossa, i no tots els que ho han fet eren estrangers: dos eren del país i un, estranger. És una plaga dolenta que en pocs anys ha crescut molt. I no és fàcil tractar-ho.»

Sunyer es declara preocupat per la imatge de Salt, mentre que Corominas pensa que la situació de Salt no serà mai més la mateixa, com quan van arribar els primers als anys 50 i 60 del segle XX: «El municipi canvia, però hem de fer un esforç, els vells i els nous, per fer una identitat saltenca.»

Tots els alcaldes de Salt es declaren preocupats per la manifestació de dilluns que va forçar la suspensió del ple, màxima expressió de la democràcia en l'àmbit local, per una protesta per demanar més seguretat al municipi.

IOLANDA PINEDA

«Cal una interpretació estricta de la llei amb els multireincidents»

S.G-A

Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt i advocada, reflexiona en aquesta entrevista sobre els fets que han sacsejat la ciutat els darrers dies.

– On es troba l'origen dels darrers fets de Salt?
– «En la sensació d'inseguretat que els ciutadans senten. M'he cansat d'explicar que des de final del 2009 hi ha un canvi de tipologia del delicte: ha passat d'obrir vehicles a les estrebades, als robatoris amb intimidació, als domicilis, als trasters, als comerços. I crea més alarma social i inseguretat.»
– Es fan detencions?
– «S'han fet detencions i hi ha reincidents. Com que no hi ha un judici ràpid i tornen a sortir per la mateixa porta després de ser detinguts, creix la sensació de frustració i impotència. Si t'han robat, et sents rabiós i, a més, la persona que ho ha comès torna a ser al carrer.»
– És una qüestió legal o judicial?
– «De tots dos. Demanem als jutges una interpretació més estricta de la llei amb els delinqüents multireincidents. No cal endurir el codi penal, sinó que el sistema judicial vagi més ràpid i les penes s'executin diferent.»
– Fan falta més policies?
– «Ara mateix, no. S'ha mobilitzat tothom. Poden faltar deu policies municipals més, però no els podríem pagar per culpa del finançament local.»
– I Mossos?
– «M'han informat que vindran més Mossos d'Esquadra, a part dels dispositius especials.»
– Al començament es va rebentar el ple, al final ha aflorat un problema de convivència entre comunitats; s'han assenyalat els immigrants.
– «En menys de 10 anys, Salt ha passat del 6% al 40% de població immigrada. Això s'ha de pair bé, perquè implica problemes de convivència. Ens ha agafat en plena crisi, de gent sense feina, que no pot pagar la comunitat.»
– I com ho ataquen?
– «Amb programes de mediació i suport; intentem resoldre els problemes a la comunitat de propietaris perquè no arribin al carrer; investiguem si la morositat és perquè no es vol pagar o perquè no es pot; intervenim en problemes de sorolls, de mal veïnatge... Gràcies al pla de barris del 2007, iniciat en el govern anterior, hi van haver tres mediadors. Un cop acabats els recursos de pla de barris, hem hagut d'anar de pressa. Hem estat dos mesos sense mediadors i ara en començarà un, gràcies al segon pla de Zapatero. També ens interessaria poder tenir mediadors a peu de carrer.»
– La imatge de Salt ha quedat danyada.
– «I costarà refer-la. Però de tot plegat, quan s'acabi i ens n'hàgim sortit, en sortirem reforçats.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.