Els arguments del «sí»

Els empresaris alerten que l'enduriment de la llei provocaria que els locals de nit perdessin un 25% de la seva facturació i defensa que, fins i tot, la prohibició total faria tancar bars, restaurants i discoteques

Després de l'anunci de la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, d'endurir la llei del tabac, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) va iniciar el dia 16 de gener una campanya de firmes en contra de la proposta, que de moment ha rebut el suport de prop de 70.000 persones. El seu president, Joaquim Boadas, explica: «L'endemà de l'anunci de la ministra vam rebre una allau de trucades d'empresaris molt preocupats», i hi afegeix que l'aprovació d'aquesta norma suposaria una davallada d'un 20 o un 25% en la facturació dels locals de nit, i d'un 15% en el cas dels bars. El director dels serveis jurídics de la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon), Fernando Martínez, coincideix a destacar que aquesta proposta crea inseguretat jurídica als empresaris que estan desorientats davant de l'anunci de la ministra de reformar la llei. Per Martínez, la norma que va entrar en vigor fa quatre anys era una bona opció perquè permetia tant als propietaris com als clients escollir si volien accedir o no a locals lliures de fum. Precisament el sector de l'oci nocturn és especialment sensible a la prohibició del fum, ja que segons els propietaris dels locals l'índex de població fumadora habitual en l'oci nocturn és molt alt.

El Ministeri de Sanitat sosté que un dels objectius de l'enduriment de la llei és protegir els treballadors de l'oci i la restauració de l'exposició al fum. Martínez assegura que els qui treballen en bars de nit i discoteques solen ser persones joves, que ho fan de manera temporal, i hi afegeix: «No rebem queixes dels treballadors pel fum.» L'advocat de la Fecalon considera que l'administració hauria de tenir en compte les peculiaritats de l'oci nocturn, i en aquest sentit admet que la relació amb el Departament de Salut ha estat força bona. Per aquest motiu, Martínez es pregunta: «Què passarà quan 150 persones d'una discoteca surtin al carrer a fumar», i respon que seran els propietaris els qui rebran les queixes dels veïns per soroll i molèsties. Boadas coincideix a dir amb Martínez que si no es pot fumar a l'interior dels locals hi haurà clients que preferiran quedar-se a casa, i alerten que també hi haurà qui opti per consumir alcohol al carrer. Segons dades de la Fecalon, a Catalunya un dissabte a la nit surten fins a 400.000 persones, un nombre que Martínez creu que podria disminuir molt si s'ampliés el veto al fum. I la Fecalon adverteix que el turisme se sent molt atret per l'oci nocturn.

El president de Fecasarm destaca que «és un mal moment» per fer aquesta reforma. Segons Boadas, en l'actual context de crisi, «qualsevol nou element desestabilitzador» podria provocar el tancament de locals. La campanya que ha impulsat la Fecasarm reclama, entre altres coses, que els espais que fins ara podien destinar una zona als fumadors puguin continuar fent-ho. Les dades de Fecalon indiquen que la crisi ha fet caure un 50% la facturació respecte als anys 2006 i 2007. Per la seva banda, la Federació Espanyola d'Hostaleria i Restauració va advertir que l'enduriment de la llei podria suposar la pèrdua de 100.000 llocs de treball. Martínez defensa que, a diferència del que va passar durant l'elaboració de la llei antitabac el 2005, ara no hi ha consens per a aquesta reforma, i diu que no entén «les presses» del govern espanyol.

La UE, contra el tabac

J.T

El mes de juliol passat la Comissió Europea va demanar als estats membres de la UE que endurissin les seves lleis antitabac per aconseguir la prohibició total l'any 2012. Des que el 2005 l'Estat espanyol va aprovar la llei del tabac fins ara, a diversos estats europeus s'han desterrat definitivament els cigarrets dels espais públics tancats. Irlanda va ser el primer país que va prohibir totalment el consum de tabac als locals públics, el març del 2004, i al cap de tres mesos Noruega també va fer el mateix. A l'Estat francès des del 2008 hi ha la prohibició de fumar a tots els locals, però als establiments d'hostaleria se'ls va concedir uns mesos per adaptar-se a la mesura. Tot i que la llei permet les àrees de fumadors, aquestes zones no són habituals, perquè han d'ajustar-se a mesures molt estrictes. A Itàlia, el gener del 2005 també va entrar en vigor la llei que veta el fum a l'interior dels locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona