Més de mig segle després

El pas del Descendiment de la Creu per fi s'exhibirà tal com es va dissenyar, l'any 1953, amb les set figures

Tot i que la cura que es té dels passos és màxima, tant pel seu valor patrimonial i religiós, però també per l'econòmic, enguany, a Tarragona, n'hi haurà un que lluirà segurament més que cap altre: el de la Germandat del Descendiment de la Creu. I això serà perquè cinquanta set anys després, per fi apareixerà tal com va ser dissenyat per l'escultor de la Llotja de Barcelona Josep Bohigas, en la dècada dels trenta, quan contenia set figures. En aquells temps, després de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, la confraria tarragonina va comprar a l'artista la maqueta original i li va arrabassar, legalment, tots els drets de reproducció per poder fer-ne ús en les processons de la ciutat. «Els fundadors van comprar la idea a Bohigas», recorda Maria Victòria Arbeloa, actual presidenta de la germandat. El pas participa en la Setmana Santa tarragonina des del 1953, malgrat que en aquella època les penúries econòmiques van fer que la germandat només es pogués permetre sortir amb quatre figures: Jesús, la Verge Maria, Maria Magdalena i Nicodem. Hi faltaven sant Joan Apòstol, sant Josep d'Arimatea i Maria Salomé.

Un procés llarg

Ara fa tres anys, la congregació va acordar, en assemblea extraordinària, que havia arribat l'hora de completar el pas. «Ens vam arriscar», recorda Arbeloa, que explica que han rebut suport econòmic de la Diputació de Tarragona, de Caixa Tarragona –a través del programa Tu Ajudes– i d'entitats privades. «Amb aquests ajuts ja hem pogut pagar la meitat», explica la portaveu de la germandat, formada per unes 250 persones, que paguen una quota anual de només 12 euros.

L'encàrrec de les tres figures restants el van fer als Tallers Arquemartínez, situats al municipi d'Horche, a Guadalajara, que hi ha estat treballant en els darrers tres anys. Fent ús de la maqueta adquirida fa més de seixanta anys, un escultor va fer les tres figures en fang, per després passar-les a un motllo. «A partir d'aquest motllo, ja va poder fer-les amb fusta de cedre, i un cop fet, es comença amb la tècnica de la policromia», va indicar Arbeloa. Amb les figures ja acabades, el següent pas era incorporar-les físicament al pas, que era a Tarragona. «Vam haver de transportar el nostre pas cap a Horche amb un tràiler i, després d'acoblar les figures, un altre cop cap a Tarragona», va resumir Arbeloa.

Més projectes

El pas remodelat va rebre la benedicció el passat 20 de març, per l'arquebisbe; una acció que, als ulls de la germandat, es considera del tot imprescindible: «Som molt catòlics i ho hem de beneir tot. A més, pel Descendiment de la Creu, això és el més important de la història.» Ara mateix, la germandat també està restaurant el Sant Crist a causa de les múltiples fissures i el deteriorament provocat pel pas del temps. «La policromia també estava en molt mal estat i tampoc el tindrem per a aquesta Setmana Santa», va afegir Arbeloa. La germandat també treballa en altres projectes, entre els quals hi ha la restauració de la peanya que aguanta tot el pas, encara que, tal com va reconèixer Arbeloa: «Això ho encarregarem quan tinguem pagades les tres figures, però no abans.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell