Les ONG es veuen afectades per retallades de subvencions de l'administració per la crisi

Alguns projectes s'han alentit o es fan per fases, però cap d'important s'ha aturat

A les comarques gironines hi ha 167 entitats solidàries comptabilitzades per la coordinadora, que, a diferència de les grans ONG de Barcelona, acostumen a estar integrades només per persones voluntàries que han optat per fer una inversió altruista en solidaritat. Només disset de les entitats de les comarques gironines estan professionalitzades i, en alguns casos, només hi ha un o dos professionals.

A la demarcació hi ha unes 700 persones que participen com a voluntaris en les diferents entitats amb constància i, a aquest nombre, s'hi ha de sumar les que hi participen de manera puntual. En total, hi ha cap a un miler de voluntaris.

Àmbits diversos

Els temes en què es treballa des de les entitats són cooperació (com són, entre d'altres, drets socials bàsics, sostenibilitat mediambiental, cooperació cultural i processos de normalització lingüística); en ajut humanitari, per donar cobertura a les necessitats immediates de les poblacions afectades per catàstrofes o per pal·liar el patiment de les poblacions afectades per crisis de llarga durada, i també es treballen en àmbits d'educació i capacitats.

La majoria d'entitats adrecen els seus esforços cap a la cooperació, la interculturalitat i la immigració, i també s'incideix, entre altres qüestions, en la defensa dels drets humans, la cultura de la pau, l'educació per al desenvolupament, el comerç just, l'acció humanitària i la igualtat de gènere.

RAFAEL VILLENA

«Els projectes van endavant»

–Com viuen les ONG aquest moment de crisi?
–«El context afecta tothom, però no per això es deixen de fer coses. Alguns projectes s'alenteixen, però no s'aturen, ja que la vocació de les persones que estan a les entitats supleix moltes vegades la falta de més diners.»
–Costa trobar voluntaris?
–«És un tema fluctuant. Ara hi ha més problemes econòmics i costa una mica més, però una part molt important del voluntariat continua i es poden tirar endavant molts projectes, tant per a països de fora com a les comarques gironines.»
–Com valora el gran nombre d'entitats de codesenvolupament que hi ha actualment?
–«Demostra que els immigrats cada cop estan més arrelats al territori. Són persones que paguen impostos i disposen de més recursos per millorar les seves poblacions d'origen. Es tracta de gent que coneix molt bé els seus països i poden col·laborar en la integració del col·lectiu a la demarcació. Això obre unes perspectives de cooperació molt importants.»
–La crisi afecta especialment el col·lectiu immigrat. Quina solució hi veu?
–«Un dels principals problemes són els defectes de la llei d'estrangeria, ja que la llei de reagrupament no permet a parelles i familiars treballar de forma immediata i això fa que hi hagi famílies desvalgudes, sense cap subsidi.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona
Infraestructures i Serveis

La millora de la C-37 entre Valls i Pont d’Armentera, aquesta tardor

Valls
Infraestructures i serveis

Nou itinerari per a vianants i ciclistes entre Manresa i Santpedor

Manresa
SOCIETAT

Col·labora amb projectes a Sudan, Haití, el Marroc i Palestina

Terrassa
Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà