Societat

Tortosa podrà aplicar la nova ordenança cívica a partir de l'abril

L'Ajuntament aprova el text definitiu amb esmenes i l'abstenció del PSC i ICV

Després de passar ahir el tràmit de la resolució de les al·legacions i de l'aprovació definitiva, el text de l'ordenança de civisme de Tortosa estarà ara en exposició pública durant 20 dies, abans de la seua entrada en vigor. La regidora de Governació, Rosa Cid (CiU), va remarcar que l'ordenança serà una eina «útil i necessària», que havia estat «molt reclamada pels ciutadans». En la mateixa línia, el segon tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Ricard Forés, va assenyalar que l'aprovació de l'ordenança «només és una mala notícia per a la minoria de la població de Tortosa que és incívica». Segons Forés, el text s'ha fet «amb molta cura» i s'ha millorat amb les aportacions de les entitats i dels altres partits. De fet, l'alcalde, Ferran Bel, va agrair especialment les al·legacions presentades per ICV, a més de les aportacions de l'associació de restauradors Platigot. En aquest sentit, Bel també va destacar l'important procés de reflexió al voltant de l'ordenança que han generat les crítiques del Casal Popular Panxampla i de l'associació Skatosa, tot i que les seues al·legacions han estat desestimades íntegrament. «Hem fet aquesta ordenança amb l'ànim que siga útil, i ara el més important és la seua aplicació», va dir Bel.

Entre els àmbits que es regulen a l'ordenança hi ha el vandalisme contra els elements de l'espai públic; la col·locació de cartells i pancartes en llocs no autoritzats; la mendicitat coactiva; el consum de begudes alcohòliques al carrer si es molesta els veïns; el comerç ambulant no autoritzat, i les molèsties per sorolls –incloses les generades per la música en vehicles, però també la possibilitat de limitar el toc de les campanes a les nits–. També el consum, la tinença i manipulació de drogues; la instal·lació d'antenes i aparells d'aire condicionat a les façanes, i la prohibició de fer publicitat en taules i cadires de les terrasses de bars i restaurants. A més, l'ordenança estableix un règim sancionador per a les infraccions lleus, greus i molt greus, segons les molèsties ocasionades i de la reincidència. Les sancions fixades oscil·len entre els 50 euros i els 750 per a les infraccions lleus; entre els 751 euros i els 1.500 per a les greus, i entre els 1.501 euros i els 3.000 en el cas de les infraccions molt greus. A més, el govern municipal ha previst la creació d'un servei de mediació i la possibilitat de substituir les sancions econòmiques per treballs comunitaris, amb l'objectiu que la penalització siga l'últim recurs. Tot i així, tant el portaveu accidental del PSC, Eduard Ena, com el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, van posar en dubte que el govern de Bel tinga capacitat i un veritable interès per aplicar l'ordenança.

L'oposició manté les crítiques a l'ordenança

GUSTAU MORENO

El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va criticar el govern de Tortosa per les maneres amb què ha acceptat alguna de les seues al·legacions a l'ordenança de civisme. Segons Forcadell, a CiU i ERC «els costa molt reconèixer» que han esmenat gairebé la meitat de l'articulat a partir de les al·legacions d'ICV, tot admetent tres de les 43 esmenes. En aquest punt, Ferran Bel va dir que no tenien cap problema per «reconèixer la paternitat» d'ICV en el redactat final, i Forcadell va acusar-lo d'un «excés de sarcasme». A més, va recordar a l'alcalde que ICV «no comparteix la filosofia de l'ordenança», sinó que ha volgut millorar el text jurídicament. El regidor d'ICV va destacar que s'haja corregit el caràcter retroactiu, i que els pares ja no seran els responsables subsidiaris dels actes incívics dels menors, sinó dels danys. A més, no es posaran multes als menors que exerceixin la mendicitat; l'inici d'un procés penal per una mateixa falta sí que aturarà el procés administratiu, i el fet de pagar una sanció per avançat no implicarà renunciar a la presentació de recurs. D'altra banda, Forcadell va criticar la regulació «massa estricta» dels jocs al carrer i la prohibició de patinar, i que no es regule la neteja viària o que s'hagen mantingut les mateixes fiances d'ocupació de la via pública per a les associacions culturals i entitats sense ànim de lucre que per a les empreses privades. A més, el regidor d'ICV va lamentar que no s'haja suprimit la prohibició d'agafar més de cinc litres d'aigua de les fonts públiques. Per la seua banda, Eduard Ena (PSC), va dir que Tortosa ha perdut dos anys anul·lant l'ordenança aprovada durant el mandat anterior, i que el govern de Bel només l'ha sabuda empitjorar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia